Audi A6 / A7 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Opony i felgi Audi A6 motostacja.pl w a6klub.pl Opony samochodowe OC/AC sklep z częściami samochodowymi forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
Felgi Audi A6
Części
samochodowe
Opony
samochodowe
Kup OC/AC
Express Parts
Przepływomierz
powietrza
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
Toczenie tarcz, po jakim czasie?
Autor Wiadomość
borsuk88 


Model: Inne
Nadwozie: Hatchback
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Rok: 2008
Skrzynia: Manual
Imię: Marcin
Dołączył: 30 Gru 2013
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-30, 00:06   Toczenie tarcz, po jakim czasie?

Witam
Po jakim czasie standardowo powinno się przetoczyć tarcze hamulcowe?

Zależy to pewnie od liczby przejechanych kilometrów? Póki co mam zrobione 35 tysięcy i od nowości nic nie było robione...
_________________
Pozdrawiam, Adam
https://sandra-kuba.pl/zimowy-plener-slubny-malgosia-i-szymek/
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
ancek 



Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AVG
Imię: Robert
Pomógł: 3 razy
Wiek: 37
Dołączył: 29 Lip 2010
Posty: 88
Skąd: Gorzów
Wysłany: 2013-12-30, 02:27   

chyba żartujesz - standardowo to tarcze sie wymienia jak są zjechane a nie toczy

jak mają rant/biją to je wymień a nie baw się w jakieś PRL-owskie tuningi.
Co to we Wrocku nie ma sklepu motoryzacyjnego z tarczami? ;)

pzdr
_________________

141PS /326Nm
 
 
borsuk88 


Model: Inne
Nadwozie: Hatchback
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Rok: 2008
Skrzynia: Manual
Imię: Marcin
Dołączył: 30 Gru 2013
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-30, 12:28   

Byłem ostatnio na przeglądzie i mówili, że niedługo i za jakiś czas trzeba będzie myśleć już o przetoczeniu więc tak spytałem po prostu :)
_________________
Pozdrawiam, Adam
https://sandra-kuba.pl/zimowy-plener-slubny-malgosia-i-szymek/
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
szalony 



Model: S6 C8
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 1
Napęd: Quattro
Rok: 2018
Skrzynia: S-tronik
Imię: Robert
Pomógł: 90 razy
Wiek: 41
Dołączył: 21 Mar 2013
Posty: 3638
Skąd: Beskid Śląski
Wysłany: 2013-12-30, 12:41   

borsuk88, Może chodziło im o rant który wytwarza się na krawędzi tarczy. Musisz pamiętać jednak o tym że tarcze muszą mieć odpowiednią grubość. Jeśli ta grubość nie zostanie zachowana wtedy mogą wystąpić skrzywienia tarcz co powoduje wibracje kierownicą, nie wspomnę już o możliwości pęknięcia takiej tarczy. Jeśli a twoim przebiegiem nie były jeszcze wymieniane (w co mi się nie chce wierzyć <mysli> ) to czas najwyższy pomyśleć o tym.

Swoją drogą z daleka omijałbym fachowców którzy proponują toczenie tarcz, choć przyznam że kiedyś sam próbowałem ;)
 
 
aras123 



Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI 110KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AFN
Pomógł: 3 razy
Dołączył: 17 Gru 2011
Posty: 136
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-12-30, 13:44   

Gdy oddałem stare tarcze tokarzowi do przetoczenia mówił że nowe również należałoby przetoczyć ale po wysezonowaniu- prawdopodobnie chodzi o sezonowe zmiany temperatury. Natomiast zachwalał o lepszych właściwościach tych właśnie już wysezonowanych i przetoczonych. Tak czy inaczej kupiłem nowe a stare leżą w garażu.
 
 
The_Gie 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BDV
Imię: Grzegorz
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 252
Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2013-12-30, 14:17   

Przy zmianie klocków, jak tarcza jest nie równa i jest materiał do zebrania to można. W większości wypadków zaleca się wymianę całych tarcz.
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
fresh2002 



Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 170KM
Napęd: FWD
Rok: 2007
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BPJ
Imię: Kamil
Pomógł: 5 razy
Wiek: 40
Dołączył: 22 Sty 2013
Posty: 616
Skąd: Gorzów Wlkp.
Wysłany: 2013-12-30, 17:28   

Hmm, ja tarcze w Mitsu przetaczałem i do dziś latam <mysli> powodem był właśnie rant, który powstał pewnie z twardej okładziny i jazdy tylko po mieście. Tarcza była odpowiedniej grubości a pomysł toczenia mechanika.
Ale fakt jest taki, że bezpieczniej jest wymienić tarczę na nową <okok>
_________________
CCCO marzenie zrealizowane - C6 by stinger
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: