Audi A6 / A7 Klub Polska - Forum




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Opony Audi A6 Opony i felgi Audi A6 motostacja.pl w a6klub.pl Opony samochodowe OC/AC sklep z częściami samochodowymi forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
Opony Audi A6
Felgi Audi A6
Części
samochodowe
Opony
samochodowe
Kup OC/AC
Express Parts
Przepływomierz
powietrza
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tomekkk1
2013-09-08, 22:39
[A6 C6] Aktywacja dodatkowych opcji na fisie
Autor Wiadomość
slaby 



Model: RS7 4G
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 1
Napęd: Quattro
Rok: 2017
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 291
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-05-05, 09:06   [A6 C6] Aktywacja dodatkowych opcji na fisie

Troche ludzi pyta więc proszę :)
Mozna bedzie się trochę więcej nacieszyc z naszych perełek.
Robimy to na własną odpowiedzialność !!
Warunki
Trzeba posiadać licznik poliftowy z softem minimum 0214.

Address 17: Instruments (J285) Labels: 4F0-920-xxx-17.clb
Part No SW: 4F0 920 934 A HW: 4F0 920 934 A
Component: KOMBIINSTR. H06 0214

Dopiero można aktywować te dodatkowe funkcje na fisie.
Uruchomienie ala 3 Kompa fis <rotfl>
VCDS wchodzimy w Licznik 17
potem Security Access
13861 = General Adaptation "Enabling" może też wyświetlić się inny kod dostępu , to trzeba wpisać ten co podpowiada VCDS !!
Kanal 77adaptacji zapisujemy wartość obecną, u mnie było 61440
wpisujemy wartosc 65535
potem test
i dalej zapisz
Wychodzimy z programu , wyłączamy stacyjke na 5 sek,
włączamy stacyjke i cieszymy się z dodatkowych opcji w kompie <radocha> po wybraniu przyciskiem obsługi kompa
Soft min 0214!!!!







Jak będzie więcej czasu to napisze opcje dla odważnych .
Aktualizacja softu w liczniku poliftowym <szok>


Pozdrawiam
_________________
Jest RS7 Plus PERFOR 4.0 V8 TFSI
 
 
Administrator 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Andrzej
Pomógł: 231 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 9376
Skąd: A6Klub.PL

UneeK 



Model: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Rok: 2011
Skrzynia: S-tronik
Kod silnika: CDUC
Imię: Tomek
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 14 Kwi 2011
Posty: 487
Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2013-05-05, 19:58   

Piękna sprawa <okok> Gruby MOD. Dzięki i obyś znalazł czas na następne ciekawe kodowania <brawo>
 
 
KL4K50N 



Model: Inne
Nadwozie: Liftback
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2010
Skrzynia: Manual
Imię: Kamil
Pomógł: 44 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Kwi 2012
Posty: 2079
Skąd: Krasnystaw / NL
Wysłany: 2013-05-07, 19:45   

A ja ma soft 0136 :| :| . Więc proszę Cię napisz jak mam wgrać softa nowego ;)
_________________
Było :
Audi: 80,A4B5,A6C6x2,BMW E60,F10,Peugeot 508
MK6 GTi
Jest:
Audi A5 Sportback 2.0TFSI@260/390
 
 
Administrator 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Andrzej
Pomógł: 231 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 9376
Skąd: A6Klub.PL

Damyk
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-07, 20:06   

Tak, tak, ja też chętnie poczytam, u mnie niefartownie soft 208 :(

Edit: Mimo softu 0208 dodatkowe opcje się uaktywniły :)
Wszedłem bezpośrednio w kanał 77 bez security access, też było 61440, zmieniłem na 65535 i bez wyłączania stacyjki od razu dodatkowe opcje były dostępne.
 
 
KL4K50N 



Model: Inne
Nadwozie: Liftback
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2010
Skrzynia: Manual
Imię: Kamil
Pomógł: 44 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Kwi 2012
Posty: 2079
Skąd: Krasnystaw / NL
Wysłany: 2013-05-14, 21:44   

I jak będzie z tym tutorialem z aktualizacji softa :) <mysli>
_________________
Było :
Audi: 80,A4B5,A6C6x2,BMW E60,F10,Peugeot 508
MK6 GTi
Jest:
Audi A5 Sportback 2.0TFSI@260/390
 
 
sosna 



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2005
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BDW
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2013
Posty: 474
Skąd: Jarosław/Stuttgart/DE
Wysłany: 2013-05-15, 02:59   

No wlasnie ja tez jestem zaintesesowany :)
 
 
Administrator 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Andrzej
Pomógł: 231 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 9376
Skąd: A6Klub.PL

KL4K50N 



Model: Inne
Nadwozie: Liftback
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2010
Skrzynia: Manual
Imię: Kamil
Pomógł: 44 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Kwi 2012
Posty: 2079
Skąd: Krasnystaw / NL
Wysłany: 2013-05-15, 17:22   

Użytkownik, Co poniektórzy już mają takowy ;p <radocha>
_________________
Było :
Audi: 80,A4B5,A6C6x2,BMW E60,F10,Peugeot 508
MK6 GTi
Jest:
Audi A5 Sportback 2.0TFSI@260/390
 
 
shaqal 


Model: Q7
Zasilanie: Diesel
Silnik: Inny
Napęd: Quattro
Rok: 2016
Skrzynia: Tiptronic
Imię: DES Auto
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 863
Skąd: Grudziądz / Gdańsk - DES Auto
Wysłany: 2013-05-16, 21:34   

W przedlifcie z zegarami:

Part No SW: 4F0 910 930 A HW: 4F0 920 931 B
Component: KOMBIINSTR. M73 H16 0630

Można cos zrobić?
 
 
d(o_o)b 


Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Tiptronic
Imię: R
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 27 Kwi 2011
Posty: 185
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2013-05-17, 11:44   

piszesz o zmianie na facelifting licznk. Pytanko. Czy idzie zgrać ten flash z poliftowych liczników :) . Zawsze to grosz człek zaoszczędzi, niż kupno licznika.
 
 
Administrator 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Andrzej
Pomógł: 231 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 9376
Skąd: A6Klub.PL

KL4K50N 



Model: Inne
Nadwozie: Liftback
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.0 TFSI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2010
Skrzynia: Manual
Imię: Kamil
Pomógł: 44 razy
Wiek: 33
Dołączył: 25 Kwi 2012
Posty: 2079
Skąd: Krasnystaw / NL
Wysłany: 2013-05-17, 22:14   

d(o_o)b, Raczej wątpię by wsad z polifta pasował do przedliftowego.


shaqal napisał/a:
Można cos zrobić?


Prędkość cyfrową ustawić ;p
_________________
Było :
Audi: 80,A4B5,A6C6x2,BMW E60,F10,Peugeot 508
MK6 GTi
Jest:
Audi A5 Sportback 2.0TFSI@260/390
 
 
mbectb 



Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BMK
Imię: Pawel
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 177
Skąd: Newark UK
Wysłany: 2013-06-19, 19:22   Re: Aktywacja dodatkowych opcji na fisie

slaby napisał/a:


Jak będzie więcej czasu to napisze opcje dla odważnych .
Aktualizacja softu w liczniku poliftowym <szok>


Pozdrawiam


Czy moglbys rozwinac temat czy da to rade zrobic vasem badz VCP mam zegary poliftowe ze starym softem chcialbym zrobic upgrade do nowszej wersji.
_________________
Czipsy, Diagnostyka, Flashowanie UK
 
 
slaby 



Model: RS7 4G
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 1
Napęd: Quattro
Rok: 2017
Skrzynia: Tiptronic
Imię: Tomek
Pomógł: 8 razy
Wiek: 48
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 291
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2013-08-22, 19:53   

witam ponownie wytrwałych i tych co zarabiają niemałe pieniądze z info pozyskanych na forum <brawo>

Opcja naprawdę dla zaawansowanych !!

Nie musze chyba przypominać o zasadach poprawnej aktualizacji oprogramowania w sterownikach :] !!

Więc do podniesienia softu na 214 w liczniku poliftowym 4F0 potrzeba -VAS lub VCP dalej normalna procedura flasch !!

A214_C6PA_HL_0214.sgo Tak się nazywa plik do Liczników z kolorowym wyświetlaczem
A214_C6PA_ML_0214.sgo Tak się nazywa plik do Liczników z czerwonym wyświetlaczem. tak tak można opcje uruchomić na mono <lol>
Tutaj na forum nie mogę dodać tych plików <mysli>
Pliki dostępne na płytach z flaschami audi.

Jak ktoś nie ma pisać na pw

Po aktualizacji oprogramowania licznika jedziemy wszystko tak jak napisałem na początku tematu


pozdr :)
_________________
Jest RS7 Plus PERFOR 4.0 V8 TFSI
 
 
Administrator 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Andrzej
Pomógł: 231 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 9376
Skąd: A6Klub.PL

mbectb 



Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BMK
Imię: Pawel
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 177
Skąd: Newark UK
Wysłany: 2013-08-23, 17:15   

Mod zapodany :) Plik wgralem VCP z lenistwa (nie chcialo mi sie tworzyc pliku stt dla VAS'a), dodam, ze troche dluuuuuuugo to trwalo, bo podand 3h w stresie... Najwazniejsze, ze wszystko wstalo jak nalezy. Soft jest ten sam do licznikow w wersji UK zmienia sie tylko odpowiednie opcje podczas dlugiego kodowania.

Co do wydluzonego czasu programowania winne sa zle ustawienia predkosci portu w programie, niestety teraz niemam jak sprawdzic.

Podziekowania dla kolegi Slaby za udzielona pomoc I porady.
_________________
Czipsy, Diagnostyka, Flashowanie UK
 
 
sosna 



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2005
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BDW
Imię: Piotrek
Pomógł: 1 raz
Wiek: 33
Dołączył: 27 Sty 2013
Posty: 474
Skąd: Jarosław/Stuttgart/DE
Wysłany: 2013-08-23, 20:41   

Panowie moze pytanie wydaje sie głupie ale mam tylko VCDS i czy do VAS lub VCP potrzebny jest mi inny kabel ?? zeby npp wgrac tego flasha?? <mysli>
 
 
mbectb 



Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BMK
Imię: Pawel
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 177
Skąd: Newark UK
Wysłany: 2013-08-23, 20:53   

VCP I VAS to zupelnie inne kable / interfejsy. VCDS'em tego nie zrobisz. Nie oplaca sie kupowac VCP badz glowicy VAS5054A zeby wgrac jednego flasha. Poszukaj kogos w okolicy kto juz posiada w/w sprzet, no chyba ze nie boisz sie modzic na zywym organizmie I nie szkoda ci wywalic 500PLN w gore za interfejs VAS5054A tanszymi balbym sie to robic a kabelek vcp to koszt ok 900PLN :)

Dobrze zaopatrzyc sie w prostownik, kilka piwek i miec laptopa zapietego na ladowarce badz takiego w ktorym bateria starcza na minimum 4h pracy poniewaz po wymazaniu pamieci niema juz odwrotu. Dodam jeszcze tyle, ze o ile licznik przedliftowy idzie jako tako postawic na nogi w przypadku niepowodzenia (posiada kostke flash ktora mozna zaprogramowac na stole dysponujac wsadem w formacie bin) o tyle poliftowy licznik ma pamiec wbudowana w processor I tu w przepadku niepowodzenia nie jest juz kolorowo.

Pozdrawiam
_________________
Czipsy, Diagnostyka, Flashowanie UK
 
 
Administrator 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Andrzej
Pomógł: 231 razy
Wiek: 42
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 9376
Skąd: A6Klub.PL

Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: