Audi A6 / A7 Klub Polska Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 


 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat na forum A6 / A7, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Opony i felgi Audi A6 motostacja.pl w a6klub.pl OC/AC OC/AC sklep z częściami samochodowymi forum audi a6 Tarcze, hamulce forum audi a6
Felgi Audi A6
Części
samochodowe
SklepOpon.com
opony i felgi
Kup OC/AC
Express Parts
Naprawa
wgnieceń
Układ hamulcowy Sprawdzenie VIN

Weryfikacja Historii Wypadkowej Pojazdu


Poprzedni temat «» Następny temat
[A6C5]Szumy,Trzaski z głośników na wyłączonym Radiu Stacyjce
Autor Wiadomość
DropyDrop


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-25, 17:32   [A6C5]Szumy,Trzaski z głośników na wyłączonym Radiu Stacyjce

Witam

Stało się to w normalnych okolicnzościach. ?ona wysiadła z auta, zamkneła drzwi ruszyłem. Radio włączone na CD usłyszałem trzask a następnie szmery i trzaski w głośnikach. Sytuacja ma miejsce zarówno na CD jaki i radiu FM. Rano objawiało się to tym, że podczas gdy grała muzyka radio samoczynie się wyciszało wraz z trzaskiem/szmerem. Na chwilę obecną szmery i trzaski są bardzo ciche słychać je tylko przykładając ucho do głośnika zarówno na włączonym radiu i również na wyłączonej STACYJCE! Dodam, że rano kiedy odłączyłem bezpiecznik zarówno 20A od Radia ustało, również ten mały czerwnony 10A również ustało. Po włączeniu radio pojawiło się SAFE i trzaski się nasiliły. Teraz kiedy wpisąłem kod i wszystko wróciło do normy wszystko ucichło. Ta usterka ciągnie z aku prąd i to równo dlatego trzeba będzie odłączać bezpiczenik, ale przecie nie będe tego robił co chwile tylko chce usunąć usterkę.


Radio to Ori Symphony, dokładnie takie http://kuniseins.ku.funpi...i_Symphony1.jpg

W necie szukłaem sporo, być może mało efektywnie, ale znalazłem tylko jeden wątek na elektrodzie.
Zaprezentuje wam wnioski tego kolegi:

,,Po czasie doszedłem do wniosku, że to raczej wina wzmacniacza. Przy aktywnym systemie BOSE wzmacniacz w radiu jest wyłączony, a dźwięk wychodzi bezpośrednio do wzmacniacza znajdującego się w bagażniku po prawej stronie (nie w SUBWOOFER-ze bo ten jest z drugiej strony bagażnika). Odłączenie SUBWOOFER-a nic nie zmienia , w głośnikach nadal te same trzaski (przy załączaniu radia). Dziwne jet to, że ostatnio radio wyłącza się normalnie (szmery jakby zanikły), problem jest przy uruchamianiu.
Niepokoi mnie jedna rzecz. Na kostce mini-ISO (żółta) jest podawane napięcie do załączenia wzmacniacza (tego z bagażnika) +12V i masa oznaczona w radiu jako COM. Po załączeniu radia pojawia się (+12V) i to jest ok, ale na końcówce COM jest ok 3V (względem masy) a po wyłączeniu radia ok (-2V).
Pytanie do znawców tych modeli, czy to przypadkiem nie jest przyczyną trzasków w głośnikach ?''

,,Problem okazał się być szerszy - wzmacniacz pobierał prąd (ok 350mA) na postoju, po miesięcznym nieużywaniu auta, rozładował nowy akumulator do zera.

Wyglądało to tak:
wzmacniacz wyłączony - pobór prądu = ok 350mA
załączanie - strzał w głośnikach - potem normalna praca pobór ok 350mA przy ściszonych głośnikach - głośniej pobór (wiadomo) większy
wyłączenie - prąd spada do zera na 3 sekundy po czym wzrasta gwałtownie powyżej 1A i spada powoli do 350mA i taki pobór utrzymywał się cały czas,

Nie ustaliłem przyczyny problemu, niemniej jednak sprawę rozwiązałem zabudowując przekaźnik. Sygnał REMOTE z radia załącza przekaźnik a ten podaje zasilanie na wzmacniacz. Zniknął problem trzeszczących głośników przy wyłączonym radiu oraz "strzały" przy załączaniu/wyłączaniu. Prąd też już nie ucieka.

Wszystko ładnie zmieściło się w obudowie wzmacniacza, więc w sumie wszystko wróciło do stanu przed awarią.
Koszt naprawy = cena przekaźnika''



ogólnie nie mam za abrdzo ochoty bawić się w przekaźniki itd.
chociaż szczerze to nie widziałem nigdzie u siebie wzmaka, coś podobnego do subwoofera jest po stronie pasażera tamoiast po prawej jest wejście na CD NAVI i walizka z kluczmi do kół.

Pomoże ktoś ?
Ostatnio zmieniony przez DropyDrop 2009-10-26, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
Wiesiek77 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI 131KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 3
Skąd: Ząbkowice Śląskie
Wysłany: 2009-10-25, 18:56   

Witam .Nie rozumiem zabardzo twojego pytanie. Piszesz wcześniej że masz wzmacniacz i subwofer a co najciekawsze że masz system bose ,ja mam taki system w swojej a6c5 avant wspólpracujący z radiem nawigation plus i wzmacniacz i subwofer znajdują się razem po stronie pasażera w bagażniku apo lewej stronie jest zmieniacz i tuner
 
 
DropyDrop


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-25, 20:20   

Nie mam Bose i napisałem, że raczej nie mam wzmacniacza bo nie mogę go znaleźć w aucie.

Pczytoczyłem jedyny temat dotyczący tego problemu jaki znalazłem w necie. AKurat ten kolega, który ma ten problem ma BOSE, Ja go nie mam i nie moge znaleźć wzmacniacza, chyba że są ze sobą zespolone jakoś bo subwoofer znalazłem. NIe napisałem, że mam BOSE.

Dodatkowo zauważyłem, że problem dotyczy TYLKO przednich głośników!
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
Wiesiek77 



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI 131KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 22 Kwi 2009
Posty: 3
Skąd: Ząbkowice Śląskie
Wysłany: 2009-10-25, 21:38   

Nie wiem jak w modelu z 2000r. ale jeśli zlokalizowałeś subwofer to przy tym subwoferze a dokładnie na nim jest zamontowany wzmacniacz chyba wiesz jak wygląda wzmacniacz.Możesz nie mieć wzmacniacza jeśli nie masz bose
 
 
DropyDrop


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Dołączył: 11 Paź 2009
Posty: 3
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-25, 21:42   

dobrze sprawdze, na szybko patrzyłem na stacji benzynowej, a co do wniosków?
ma ktoś jakieś pomysły ?
 
 
allekups 


Model: S6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 4.2 340KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Imię: Michał
Dołączył: 17 Lip 2015
Posty: 17
Skąd: Zduńska Wola
Wysłany: 2015-11-01, 14:26   Po zmianie fabrycznego radia na zwykłe z SD i USB

Witam po zmianie fabrycznego radia na zwykłe z SD i USB mam zakłócenia w głośnikach. Mam system bose i zakupiłem na allegro specjalnie przejściówki na ISO żeby podłączyć zwykłe radio. Wszystko pięknie gra nawet subwoofer lecz im więcej daję gazu tym głośniej gwiżdże w głośnikach co o tym sądzicie?
 
 
AUDI AG Tomasz 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 4.2 335KM
Napęd: Quattro
Rok: 2004
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: BAT
Imię: Tomasz
Pomógł: 231 razy
Wiek: 43
Dołączył: 28 Sty 2015
Posty: 5376
Skąd: Warszawa
Kliknij tutaj ------------->
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: