Forum Audi A6 Klub Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 

 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

audi a6 audi a6 radio regeneracja xenonów reklama forum a6 Tarcze, hamulce LED
Express Parts VWonline.pl Hustla Online Regeneracja HC AZ Auto Serwis Pompy olejowe Układ hamulcowy Sklepledowy.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[ A6 C5] Jaka minimalna szerokosć tarczy hamulcowej?  
Autor Wiadomość
Adriano007 
Nawiedzacz


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
Napęd: FWD
Rok: 2003
Skrzynia: Manual
Imię: Adrian
Pomógł: 1 raz
Wiek: 30
Dołączył: 30 Lip 2009
Posty: 315
Skąd: Spytkowice
Wysłany: 2011-03-28, 20:47   [ A6 C5] Jaka minimalna szerokosć tarczy hamulcowej?

Witam. W trakcie serwisu okazało się że hamulce mam do roboty. Mechanik zaproponował że albo płace i wymieniamy tarcze z klockami, albo trochę oszczędzam i tarcze idą do przetoczenia a na nie nowe klocki. Dziś sprawdzałem tarcze i co się okazało:
- tarcze przód grubość talerza od zewnątrz 7 mm, od wewnątrz 8 mm
- tarcze tył grubość 9 mm

Czy waszym zdaniem można te tarcze poddać toczeniu, tzn czy coś z nich jeszcze będzie?
Jaka winna być grubość tarcz hamulcowych?
_________________
Adrian W
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
4r3k 
Normalniak



Model: A6 C4
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 115KM
Napęd: FWD
Rok: 1994
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AAT
Pomógł: 14 razy
Wiek: 29
Dołączył: 26 Maj 2010
Posty: 187
Skąd: Smołdziński Las
Wysłany: 2011-03-28, 20:58   

tarcze kwalifikują się do wymiany jeśli mają powyżej 2mm zużycia, przy niektórych tarczach (np o zwiększonej wytrzymałości) dopuszcza się 2,6mm

minimalna grubość to 23mm dla tarczy 25mm i 28mm dla tarczy 30mm z przodu oraz 8mm dla tarczy 10mm z tyłu

osobiście nie bawił bym się żadne dotaczanie, tylko założył nowe, można to zrobić bez problemu samemu - to nie jest rozrząd
_________________
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
Raf4rb 
Normalniak


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: FWD
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Pomógł: 9 razy
Wiek: 33
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 144
Skąd: Hrubieszów
Wysłany: 2011-03-28, 21:04   

Przód źle zmierzyłeś, mierzy się całość, tył nowy ma 10mm, minimum to 8mm, nie wiem jak wyglądają ale po toczeniu może być już za mało materiału.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: