Witam,
Wie ktos jak zdjac tapicerke drzwi w audi a6 c6?
Odkrecilem 3 sruby (2 pod listwa i 1 na dole) i nie schodzi.
Czy te kratki maskujace glosniki sa jakos przyklejone?
Chce wymienic glosniki na lepsze bo nie mam bose, a wydaje mi sie, ze sa przykrecone do tapicerki.
Prosze o porady. Wstawiam glosniki DLS, wiec wyzsza polke.
Ostatnio zmieniony przez a6go 2009-12-22, 00:04, w całości zmieniany 1 raz
Jeśli chodzi o tylne drzwi to 2 śruby są pod listwą ozdobną, jedna śruba pod kratką głośnika (przy podłokietniku), jedna śruba w podłokietniku od spodu mniej więcej na wysokości przełącznika od szyb (powinna być malutka zaślepka, potrzebny długi śrubokręt), i jeszcze jedna długa na dole tapicerki (pośrodku). Wydaje mi się że to wszystkie śruby. Zostają jeszcze kołki 4 duże po obu stronach tapicerki (mocno trzymają), i 2 małe (wpinane chyba do ramki okiennej) górne rogi tapicerki.
Jeśli chodzi o przednie drzwi, tutaj kratka od głośnika przy podłokietniku jest klejona (więc lepiej nie ruszać natomiast wyjmuje się kratkę głośnika wysokotonowego przy klamce. Kołków jest chyba trochę więcej niż w tylnych.
a6go,
Po raz drugi i ostatni:
Popraw proszę tytuł tego wątku zgodnie zregulaminem. Zastosuj w nim odpowiednie tagi. W przypadku nie poprawienia, zostanie on usunięty
myslalem , ze poprawiles - ale skoro nie to naprawilem
modzi z innych dzialow nie robili problemow
Zdjęcie boczka nawet po odkręceniu śrub wymaga dosyć sporej siły, trzeba odchylić boczek i najlepiej zacząć od dołu gdy znajdzie się jakaś luka nad uszczelką najlepiej podsadzić śrubokręt.
Oto instrukcja wymontowania boczka z elsy:
Wymontowanie
– Odczepić osłonę głośnika wysokotonowego-4-.
– Wymontować osłonę ozdobną -6-.
– Wykręcić śruby -3- i -5- (2x).
– Za pomocą długiego wkrętaka wykręcić na spodzie podłokietnika -9- śrubę -7-.
– Na spodzie osłony drzwi -2- wykręcić śrubę -8-.
– Odczepić dolną osłonę drzwi -2- zaczynając od zewnątrz.
– Unieść osłonę drzwi -2- ok. 20 cm w górę i wyjąć z ramy głównej drzwi -11-.
– Odłączyć złącze wtykowe głośnika wysokotonowego.
– Odczepić cięgno elastyczne opancerzone wewnętrznej klamki drzwi.
– Odłączyć złącze wtykowe od sterownika drzwi.
Poniżej zamieszczam rysunek drzwi z uszczelką, jest ona mocowana do tych plastikowych elementów ze zdjęcia (szyny mocujące) a w nich siedzi boczek, trzeba go próbować unieść. Można też spróbować wyciągnąć uszczelkę, jest ona wciskana w kanaliki tych plastików i u góry w ramę okienną. Mi udało się bez zdejmowania gumy, trzeba z czuciem odchylać uważając żeby nic nie połamać.
Wymontowanie i zamontowanie zewnętrznej uszczelki drzwi
1 - Rama okna
Zamontowana w drzwiach
2 - Osłona lusterka zewnętrznego
3 - Szyna mocująca
Szyny mocujące są zamocowane dookoła w drzwiach.
4 - Szyna mocująca
5 - Szyna mocująca
6 - Szyna mocująca
7 - Szyna mocująca
8 - Zewnętrzna uszczelka drzwi
Wskazówka
Dla ułatwienia montażu użyć trochę wody z mydłem w obszarze ramy okna
Nie stosować wody z mydłem w obszarze szyn mocujących.
– Rozpocząć montaż przy ramie okna u góry i wcisnąć dookoła uszczelkę w szyny mocujące.
9 - Wewnętrzna uszczelka drzwi
Drzwi tylne:
Wymontowanie
– Odczepić osłonę głośnika wysokotonowego -3-.
– Wymontować osłonę ozdobną -5-.
– Wykręcić śruby -4- i -8- (2x).
– Za pomocą długiego wkrętaka wykręcić na spodzie podłokietnika -9- śrubę -6-.
– Na spodzie osłony drzwi -2- wykręcić śrubę -7-.
– Odczepić dolną osłonę drzwi -2- zaczynając od zewnątrz.
– Unieść osłonę drzwi -2- ok. 20 cm w górę i wyjąć z ramy głównej drzwi -11-.
– Odłączyć wtyczkę głośnika wysokotonowego.
– Odczepić cięgno elastyczne opancerzone wewnętrznej klamki drzwi.
– Odłączyć złącze wtykowe od sterownika drzwi.
Mam pytanie, czy można w tylnych drzwiach wyjąć osłonę dolnego głośnika bez zdejmowania tapicerki. Mam ją uszkodzoną - albo Niemka wychodząc przedziurawiła ją obcasem, albo zbyt szeroko rozkładała nogi.
super opis mam zamiar zmienic listwy zewnetrzne okien kulawo wygladaja od aktywnego szamponu mam pytanko jak wygladaja te nity do tych listew jest łatwy dostep do nich pytanie do tych co sciagali boczki drzwi z gory dzieki za odp...
Witam,
Wie ktos jak zdjac tapicerke drzwi w audi a6 c6?
Odkrecilem 3 sruby (2 pod listwa i 1 na dole) i nie schodzi.
Czy te kratki maskujace glosniki sa jakos przyklejone?
Chce wymienic glosniki na lepsze bo nie mam bose, a wydaje mi sie, ze sa przykrecone do tapicerki.
Prosze o porady. Wstawiam glosniki DLS, wiec wyzsza polke.
Witam , czy możesz opisać jakie głośniki włożyłeś - wymieniłeś ( rozmiar - model ) i czy faktycznie róznica ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum