Witam.
Moj problem jest nastepujacy: Przy wlaczonym silniku przy roznej jezdzie "szaleje" mi przekaznik kierunkowskazow (przy nie wlaczonych kierunkowskazach), "Tyka" z inna czestotliwoscia niz jak dzialaja kierunkowskazy. Kierunkowskazy dzialaja normalnie awaryjne takze. Przy tym tykaniu lampki kierunkowskazow nie zapalaja sie. Denerwuje troche takie tykanie i nie wiem co moze byc tego przyczyna.
Przekaznik wymienialem na inny od kolegi ale jego zachowywal sie w moim A6 tak samo (tykal) a u niego w audi jest wszystko ok.
Prosze o pomoc.
Model: Inne
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0 BMK 224KM
Napęd: Quattro
Rok: 2006
Skrzynia: Tiptronic
Wiek: 28 Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 231 Miasto/Region: Warszawa/Kutno
Wysłany: 2008-05-16, 22:32
Witam kolegą mam dokładnie to samo u siebie :mrgreen: Wszystko jest ok tylko ,,tyka"i ,,skrzeczy" przekaźnik ( dodam. że ja wymieniłem na nowy i jest to samo) ale mam rozwiązanie. Byłem u znajomego elektronika i twierdzi że to częsty objaw a C5 a przyczyną jest wyrobienie mantetki ( tych co się kierunki włącza) przy kierownicy. Wymienimy manetki i po sprawie. Tyle, ze ja nie mam na razie czasu wymienić i tak się męczę.
Koledzy, nie trzeba wymieniać manetek na nowe. Wystarczy manetkę wykręcić, rozebrać i przeczyścić styki ze starego grafitu, prysnąć kontaktem i działa jak nówka!! Cała operacja z wymontowaniem kierownicy itp. zajmuje pół godziny. Temat wielokrotnie praktykowany przeze mnie głównie w passatach ale w a6 jest to samo. Tylko przy demontażu airbagu warto zdjąć ujemną klemę z aku :!:
Gdyby ktoś miał jeszcze taki problem, to potwierdzam to co napisał olo_gsm, nie trzeba wymieniać manetek, wystarczy je tylko rozebrać i wyczyścić ze smaru styki.
Trzeba tylko pamiętać że do odkręcenia kierownicy potrzebny jest klucz, a właściwie bit SPLINE 12.
Pozdrawiam
_________________ Tata - 80 B4 Sedan 1.9 TDI 1Z
brat - A4 B5 Avant 1.9 TDI AFN
ja - A6 C5 Sedan 1.9 TDI AWX
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum