Forum Audi A6 Klub Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 

 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

felgi audi a6 audi a6 części audi a6 sklep audi a6 regeneracja xenonów reklama forum a6 Tarcze, hamulce LED
Sklep alufelgiExpress Parts Części do A6/S6 Motostacja.pl Regeneracja HC AZ Auto Serwis Pompy olejowe Układ hamulcowy Sklepledowy.pl


Poprzedni temat «» Następny temat
[A6 C5] Czujnik temperatury  
Autor Wiadomość
Piotr P. 
Normalniak



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 210KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Automat
Imię: Piotr
Wiek: 50
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 102
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-06-10, 19:02   [A6 C5] Czujnik temperatury

Witam,

1. Gdzie znajduje sie czujnik temperatury wody.
Pytam dlatego, bo wydaje mi się , że jest uszkodzony, bo po zgaszeniu auta temperatura cały czas pokazuje błyskawicznie 90 stopni (po przekręceniu kluczyka natychmiast skacze na 90, a nie powoli wskazówka rośnie) i tak do ok. 2 godzin, dopiero później zaczyna spadać, ale wskazówka cały czas błyskawicznie wskakuje na dana temperaturę.

Dzisiaj zauważyłem, że kapie mi płyn chłodniczy pod samochodem pod przednim prawym kołem od pasażera (stałem w korkach i było straszliwie gorąco). Ze zbiorniczka ubyło płynu z max. do min. Po ostudzeniu silnika (2 godziny) dolałem płynu i zagrzałem silnik do 90 st. i zaczął kapać płyn, ale nie wiem skąd. Auto zgasiłem i po ~pół godziny zapaliłem i pojechałem w trasę i tu co dziwne woda/płyn utrzymuje się na tej samej wysokości - nic nie kapie. Czy to było chwilowe nadciśnienie i wywaliło gdzieś wodę, czy jest to wina czujnika/termostatu bo wiatrak nie włączył się.
_________________
Pozdrawiam, Piotr P.

Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
Piotr P. 
Normalniak



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 210KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Automat
Imię: Piotr
Wiek: 50
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 102
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-06-10, 19:26   

Dzięki, ten link http://www.a6klub.pl/c5-2...cego-vt1186.htm wszystko pokazuje.

A czy czujnik temperatury tj. wskaźnik na desce powinien powoli rosnąć do danej temperatury? czy po przekręceniu kluczyka natychmiast skacze np. na 90 stopni?
_________________
Pozdrawiam, Piotr P.

Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
Piotr P. 
Normalniak



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 210KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Automat
Imię: Piotr
Wiek: 50
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 102
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-06-10, 19:36   

slavi16 napisał/a:
Piotr P. napisał/a:
wskaźnik na desce powinien powoli rosnąć do danej temperatury

Dokładnie tak! Jeśli przesuwa się bardzo szybko, to wina może leżeć gdzieś po stronie elektryki ;-)


O to ma problem :-(
Czy to jest ten czujnik, który pokazałeś na zdjęciu, on pokazuje na desce/wskaźniku?. Czy ten przy chłodnicy, który włącza wiatrak?
_________________
Pozdrawiam, Piotr P.

Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
 
 
filcuch 
Nowy


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: FWD
Rok: 1998
Skrzynia: Manual
Pomógł: 2 razy
Wiek: 34
Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 22
Skąd: Zakrzewo
Wysłany: 2009-06-10, 20:32   

Tak jak Andi 2.5 tdi mowi czujnik jest z tyłu silnika. Czujnik jest wciskany z góry , z boku jest takie plastikowe zabezpieczenie wystarczy wysunąć . Co do wymiany na zimnym silniku i sprawnym termostacie moze wycieknie około 100ml płynu.
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
Piotr P. 
Normalniak



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.8 210KM
Napęd: Quattro
Rok: 2007
Skrzynia: Automat
Imię: Piotr
Wiek: 50
Dołączył: 29 Gru 2008
Posty: 102
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-06-10, 22:33   

Andi 2.5 tdi napisał/a:
opis poszukiwanego przez ciebie czujnika jest wposcie pod zdjeciem ,do ktorego dalem ci linka
chodzi o ten ktory pokazuje na desce tu znalazlem opis silnika gdzie on jest cytuje:
Napewno jest jeszcze drugi czujnik, jeden jest przy chłodnicy i on włacza witraczek, a drugi u mnie w aucie 2,4 benzyna jest z tyłu silnika po lewej stronie na metalowej rurce cięzko jest znaleść bo zgóry zasłaniała u mnie rura o filtra od powietrza.

[ Dodano: 2009-06-10, 20:00 ]
slavi16, wzucil schemat jest to ten z nr 3 ;-)


Dzięki serdeczne :-)

Co do kapania, to już powoli dochodzę skąd to leci. Wydawało mi się ,że to z prawej strony, a tu okazuje sie, że to po lewej stronie pod zbiorniczkiem (kabel przenosił płyn, to ten który łączy czujnik przy chłodnicy z ....), ale jeszcze dokładnie nie doszedłem do celu, gdzie jest ten punkt.

[ Dodano: 2009-06-11, 08:51 ]
Andi 2.5 tdi napisał/a:
Napewno jest jeszcze drugi czujnik, jeden jest przy chłodnicy i on włacza witraczek, a drugi u mnie w aucie 2,4 benzyna jest z tyłu silnika po lewej stronie na metalowej rurce cięzko jest znaleść bo zgóry zasłaniała u mnie rura o filtra od powietrza.


Jak sprawdzić te dwa czujniki czy są sprawne?.

Pierwszy przy chłodnicy - zauważyłem, że nie włącza wiatraka

Drugi temperatury - wskaźnik na desce po przekręceniu kluczyka skacze natychmiast na daną wartość, ale z tego co widze, jak rano zapalę, to jest na min 60 stopni i dopiero po zagrzaniu silnika stopniowo rośnie. Ale gdy juz rozgrzeje silnik do max. np. 90 stopni i zgaszę auto, a po kilku minutach przekręcę kluczyk to wskaźnik skacze natychmiast na 90 stopni, a nie stopniowo rośnie do tej temperatury.

Czy to ma jakieś ujemne znaczenie na poprawną pracę silnika i czy da się to zdiagnozować np. VAG-em
_________________
Pozdrawiam, Piotr P.

Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
 
 
Johnny_88
Nowy


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI AKE 180KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AKE
Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 30
Skąd: Chełm
Wysłany: 2012-01-31, 23:35   

Mam problem podobny jednak u mnie wskazówka nie "wstaje" do 90 mimo upływu czasu podczas jazdy... wskazówka od temp oleju wzrasta a od wody stoi na 60... Co to może być...?
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
grzemo 
Śpi na forum


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: Quattro
Rok: 1998
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: ALG
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 1970
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2012-02-01, 09:16   

Johnny_88,

Do sprawdzenia czujnik temperatury najlepiej vagiem, następnie test zegarów czy działają, też vagiem .
Ale może być to wina niesprawnego termostatu, ogrzewanie dobrze działa?
 
 
goly191 
Śpi na forum



Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: Quattro
Rok: 2002
Skrzynia: Tiptronic
Pomógł: 41 razy
Dołączył: 31 Paź 2008
Posty: 2274
Skąd: pomorskie
Wysłany: 2012-02-01, 09:21   

Johnny_88 napisał/a:
wskazówka od temp oleju wzrasta a od wody stoi na 60... Co to może być...?

sprawdzić pod kompem wskazanie temp, jak z ogrzewaniem
możliwy termostat, czujnik temp
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
Johnny_88
Nowy


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI AKE 180KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Kod silnika: AKE
Dołączył: 21 Lip 2011
Posty: 30
Skąd: Chełm
Wysłany: 2012-02-01, 18:35   

Ogrzewanie działa bez problemowo... nawet po długiej jeździe zaglądałem pod maskę i macałem zbiornik i czułem temperaturę... poziom płynu bez zmian... wkrótce pojadę na VAG i się sprawdzi... Dzieki za pomoc Panowie... :)
 
 
agnieszka12543 
Nowy


Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: Quattro
Rok: 1989
Skrzynia: Manual
Wiek: 27
Dołączyła: 29 Sty 2012
Posty: 9
Skąd: kraków
Wysłany: 2012-02-09, 17:42   

koledzy szukam dubel usunieto

Z góry dziękuję za odpowiedz 1
Ostatnio zmieniony przez 2012-02-09, 17:45, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
dawid018 
Normalniak


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Imię: dawid
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 171
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2014-01-19, 17:57   

mam podobny problem jakJohnny_88, u mnie też wskaźnik żadko pokazuje 90*.często jest tak ze pokazuje nieco więcej niż 60*.ogrzewanie działa,silnik grzeje się szybko.mam załozony gaz.jak auto troche postoi odpalone to wskażnik wejdzie na 90*,jak ruszę to spada na 60-80*,nieraz zgaszę i jak po chwili odpalę to znów pokazuje 90*.
jutro podepnę vaga i sprawdzę jakie wskazania są na vagu.jeśli będa ok to termostat??tylko dziwne by bylo ze tak szybko się nagrzewa.przelączanie na gaz mam ustawione na 30* i po odpaleniu jak zejdzie z "ssania" po kilkunastu sekundach już się przełacza.
 
 
grzemo 
Śpi na forum


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: Quattro
Rok: 1998
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: ALG
Pomógł: 52 razy
Dołączył: 08 Wrz 2009
Posty: 1970
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2014-01-19, 19:13   

dawid018, termostat zapewne do wymiany. A że szybko się nagrzewa to normalne przy tym silniku, tylko gdy uszkodzony termostat to będzie problem z uzyskaniem 90 stopni podczas jazdy.
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
xoslox 
VIP A6



Model: Inne
Nadwozie: Hatchback
Zasilanie: Diesel
Silnik: 1.9TDI 90KM
Napęd: FWD
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Imię: Kamil
Pomógł: 25 razy
Wiek: 26
Dołączył: 28 Sty 2012
Posty: 618
Skąd: Ostrowiec Świętokrzyski
Wysłany: 2014-01-19, 19:14   

Termostat ma za zadanie otworzyć się przy temperaturze ~ 90°C. Jeżeli jest uszkodzony tak, że otwiera się za wcześnie to wtedy otwiera się np przy tych 60°C i silnik jest niedogrzany. Ale do tych 60 stopni auto działa i rozgrzewa się poprawnie.

Sprawdź VAGiem co idzie do Engine, a co idzie do Instruments... Jak będzie większa różnica niż 5° to walnięty czujnik.

Jak tolerancja w normie to termostat.
_________________
Mój Folder o Audi na Chomikuj.pl
 
 
dawid018 
Normalniak


Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Tiptronic
Imię: dawid
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 23 Wrz 2013
Posty: 171
Skąd: wielkopolska
Wysłany: 2014-01-19, 22:28   

ok dzięki panowie,jutro sprawdzę.

[ Dodano: 2014-01-20, 20:47 ]
no i niestety jednak termostat do wymiany.wskazania licznika mniejwięcej pokrywają się z vagiem i w grupie silnika i licznika.
 
 
Audi A6 Klub
Junior Admin

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Napęd: Quattro
Rok: 2005
Skrzynia: Tiptronic
Kod silnika: AUK
Imie: Alex
Dolaczyl: 30 Paz 2007
Posty: 1732
Miasto/Region: Warszawa
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: