Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: FWD
Rok: 1997
Skrzynia: Tiptronic Pomógł: 3 razy Wiek: 25 Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 133 Miasto/Region: Radom
Wysłany: 2009-06-19, 19:45
A ja chciałem powiedziec o takiej sytuacji przed kupnem samochodu od niemca auto mesiąc wcześnij było serwisowane w niemczech na ostatnim serwisie była tylko wymiana oleju wbite w książke serwisową jak równiz po numerze VIN sprawdzałem też się zgadzało. Sprawdzam olej już w Polsce na moje oko miał z 13tys najechane i co za tym idzie w niemczech w serwisie zatwierdzili wymiane oleju której nie było...
Tylko u mnie to wszystko sie zgadza.
Czyli raport japana, moja ksiazka serwisowa, 2 x Wartunglisten. Wszędzie daty i przebiegi się pokrywają, są identyczne. Poza tym sprawdzałem czy istnieje taki koles pod takim adresem, który był pierwszym włascicielem tego samochodu i sie zgadza.
Sprawdzałem czy istnieja serwisy Audi w tych miastach, w których ten samochod byl serwisowany. I jest ok. Trzy miasta w niedalekiej odleglosci od wlasciciela samochodu
_________________ Chroń mnie Boże przed diabłami w mundurach o niebieskim kolorze
Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Automat
Wiek: 35 Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 2 Miasto/Region: warszawa
Wysłany: 2009-09-04, 20:37
Co do wizyty w ASO i prośby odnośnie sprawdzenia auta przed tak zwanym " zakupem", po nr VIN, dzwonię do Łodzi i pytam, szybka odpowiedź, z kontrolą i przeglądem auta ( lakier,zawieszenie,układ kierowniczy,hamulce, skrzynia biegów...itp,itd ) 70pln. Jestem zalatany, jadę z wawy do łodzi, zależy mi, w końcu szukam auta więc odpowiadam ok, będę.
Po sprawdzeniu wszystkiego pytam mechanika co i jak, odpowiada, że trzeba wymienić to i tamto, ogólnie drobiazgi, że auto jest jednym z lepszych jakie ostatnio widział, wieć pytam o historię VIN, w końcu zapłaciłem. I co mi koleś odpowiada?, tego to ja panu nie mogę powiedzieć, tajemnica AUDI, ogólnie tiptop...wku...ł mnie tą odpowiedzią z głupim uśmiechem na twarzy. Jak widać nie wszędzie mają miłe i uczciwe podejście do sprawy, a to boli, bo poruszasz się po drodze prawie 2 tonami żelaztwa a to może być bardzo niebezpieczne i szlak mnie trafia jak pomyślę z jakim lekkim podejściem do problemu "wraków" podchodzą ludzie którzy powinni spełniać zupełnie inną rolę w tym trybiku, niż spełniają a raczej nie spełniają. Reasumując, jak w starym polskim kinie " stawiam na Japana" ( nie mylić z Tolkiem Bananem ). Mam pełny obraz sytuacji ( wymagało to ode mnie wgłębienia się w dane ale udało się ). Decyzja o zakupie będzie na pewno bardziej świadoma.
Dzięki Japan.
pzdr
Może dodam łyżeczkę dziegciu, do osławionej i miodnej historii ASO. Wiadomo od pewnego czasu, że możliwe jest "zmienianie" historii ASO pod potrzeby handlarzy, robią to nawet w DE, dlatego jak widać praktycznie nic nie jest pewne tym pop...nym świecie!
Nie chcę być źle zrozumiany i uważany za kopiącego dołki pod kol. Japan, ale takie historie miały miejsce. Na szczęście sprawdzałem dwa auta (u innego kolegi, który później polecił kol. Japan, który zresztą nie odpisał mi, szkoda :( ) i historia jednego się pokrywała z książką, drugiego historii praktycznie nie było. Podobno co jakiś czas czyszczą bazy, a autka już niemalże wiekowe, dlatego nie drążyłem tematu.
kiedyś jak jechałem z kumplem po a6 3.0 w benzynie do wlkp to poprosilem Japana o pomoc no i chlopak mi pomogl na tzw "kreske", kwestia zaufania...
Potem za jakis tydzien sąsiad moj kupił A3, widac golym okiem ze padlo no to napisalem maila Japanowi ale mi odpisał " że narazie cisza, że musi dbac o rodzine, że ktos chce go podpie......."
Ale wielki szacun dla Niego, trzeba być wyrozumiałym
_________________ Chroń mnie Boże przed diabłami w mundurach o niebieskim kolorze
Myślę,że każdy kto kupuje autko powinien podjechać do ASO i sprawdzić autko.Jak także nie wierzyłem,że auto zakupione w 2005r ma przejechane tylko 50000km,ale okazało się,że to prawda.Samochód był nabyty u Idczaka,sprawdzono mi grubość lakieru na wszystkich elementach,zawieszenie,układ hamulcowy a także historię po nr VIN.Całość oficjalnie kosztuje ok 300zł,jako,że mój znajomy pracuje w tym aso zapłaciłem cenę promocyjną:)Powiem szczerze,że po takim teście czuję się dużo lepiej,a sama tranzakcja przebiegła we wręcz przyjaznej atmosferze:)
Wszem i wobec oznajmiam wam wszystkim co przegladaja forum ze nie jest nikt w stanie sprawdzic samochodu po numerze VIN w 100%!!!!!!jedne wielkie oszustwo!!! stronki jak np
WWW.CARFAX.COM mozna sie lekko zdziwic gdy kupujesz samochod nie bity itd a tu nagle okazuje sie ze ktos wstawial np. caly tyl itp.Nie dajcie sie oszukac to tylko moja sugestia.Mialem podobne przypadki i powiem wam ze nie ma jak wziasc blacharza i jemu zaplacic te 50zl ale masz wieksza pewnosc.Dlatego ze:
1)samochody sprowadzane np z USA (jezeli nie bylo raportu policji nie ma tego w histori)
2)samochody ktore byly rozbite zrobione i odrazu sprzedane nie beda mialy tego wypadku w historii poniewaz ich historia bedzie za ok 6 miesiecy tyle
3)niektore marki samochodow ktore byly rozbite i zrobione u DEALERA tez nie beda mialy historii Itd....przemyslcie to...
jedynie co bedzie to w histori to serwisy,przeglady,rejestracje,wlasciciele,przebiegi itd...
No to wiadomo. Nie można sie opierać tylko na wiedzy zdobytej po sprawdzeniu nr-u VIN
Ogólna kontrola samochodu + przydatna opinia fachowca ewentualnie sprawdzenie fizyczne samochodu w ASO daje to wtedy 99,9%
Potwierdzam że 99%
Jest takie ASO w Olsztynie co stanowi ten 1 %
Za sporą kaskę, specjaliści z ASO nie zauważyli cieknącej pompy wtryskowej, pękniętych osłon przegubów, przedmuchu z uszczelki do układu chłodzenia i innych drobiazgów, za to opisali każdą ryskę. Przez 15 min powtarzali że nie wiadomo kiedy rozrząd był wymieniany i kiwali głowami.
Mechanik z innego warsztatu znalazł niespodzianki w 5 min.
Może teraz jest inaczej ale mnie zrazili na zawsze
Darp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum