Nasze kluby {regulamin forum} Regulamin {wesprzyj nas} Wesprzyj nas Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia A6 wyszukiwarka} Szukaj! Chat Download Pliki A6
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Masz sklep motoryzacyjny ? ... Zapraszamy do reklamy! Audi A6 Klub Polska. (e-mail)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Badix
2009-12-01, 18:54
[Audi A6 C5 2.5] Ciezko pali, kopci na bialo
Autor Wiadomość
Piotruś 

Model: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat
Miasto/Region: Beskidy i Śląsk
Wysłany: 2010-07-25, 14:43   

PSlowik napisał/a:
Piotrus czy to bedzie wina odmy ze auto ciezko odpala??

Moim zdaniem odma nie ma żadnego wpływu na rozruch silnika i jest to błędny trop, Kolego PSlowik.

PSlowik napisał/a:
niedawno robilem logi stat i dyn i bylo niby bdb

Zawsze powtarzam, że logi to tylko ułatwienie prawdziwej diagnostyki silnika czy tez innych podzespołów samochodu. Jeżeli problem nie jest oczywisty - logi tego nie pokażą .. .
Dlatego właśnie sam fakt, że logi są OK nie znaczy, że silnik/osprzęt na pewno jest sprawny ... .

PSlowik napisał/a:
jak zabrac sie za odme ?

Może od pomiaru kompresji w skrzyni korbowej silnika ?!
Poczytaj jeszcze o membrance - w pewnym wieku auta te elementy (odmę i membrankę) warto zmienić profilaktycznie ... . Moim zdaniem ... ;-) .

PSlowik 

Model: A6 C5
Silnik: 2.5TDI 155KM
Napęd: FWD
Rok: 2002
Skrzynia: Multitronic
Miasto/Region: Wielkopolska
Wysłany: 2010-07-25, 16:26   

a to ze autko ciezko odpala i zadymi na bialo to pewnie z powodu ze paliwo schodzi i podczas krecenia naleci ropu i pozniej jak odpali to zadymi dobry tok myslenia??
jade za tydzien jakos do Pana Sopy na zmiane oleju w skrzyni po 5tys wiec przy umawianiu sie odrazu zglosze ten problem.
Piotrus a jeszcze przy okazji w A4 B7 2.0 TDI musze tez zmienic rozrzad i tez chce u Pana Sopy od razu zrobic tez trzeba sciagac zderzaki itp??
pozdrawiam serdecznie.

go łoś 

Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.9TDI 110KM
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Miasto/Region: kwidzyn pomorskie
Wysłany: 2010-07-25, 17:51   

Witam
Mam problem ze , spadkiem mocy od 3000 tys obrotów traci moc i samochod nie ciagnie , wymieniłem przepływomierz , oraz sprawdziłem zawór ten od turbiny i nie wiem czy to nie bedzie czujnik EGRN , jezeli ktoś może mi pomóc to czekam na wskazówki

slavi16 

Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 1.8T 150KM
Rok: 1998
Jeżdżę: - nie! pomykam!
Miasto/Region: Lublin
Wysłany: 2010-07-26, 14:27   

go łoś,
Zanim dołączysz do klubu, powinieneś regulaminowo przedstawić się i przywitać w dziale Powitań

Tematy nie poprawione po pierwszej uwadze Moderatora będą usuwane do Śmietnika bez względu na ich wartość merytoryczną!

Piotruś 

Wysłany: 2010-07-27, 00:39   

PSlowik napisał/a:
a to ze autko ciezko odpala i zadymi na bialo to pewnie z powodu ze paliwo schodzi i podczas krecenia naleci ropu i pozniej jak odpali to zadymi dobry tok myslenia??

Oczywiście taka sytuacja jest możliwa, poniważ rozruch silnika na paliwie wymieszanym z powietrzem zawsze skutkuje chmurką białawo-nieboieskawego dymka ... .
Oczywiście nie przesądzam, że jest to opis dotyczący również Twoich kłopocików ale prawdopodobieństwo jak najbardziej - istnieje.

PSlowik napisał/a:
jade za tydzien jakos do Pana Sopy na zmiane oleju w skrzyni po 5tys wiec przy umawianiu sie odrazu zglosze ten problem.

Słusznie ... .

PSlowik napisał/a:
Piotrus a jeszcze przy okazji w A4 B7 2.0 TDI musze tez zmienic rozrzad i tez chce u Pana Sopy od razu zrobic tez trzeba sciagac zderzaki itp??
pozdrawiam serdecznie.

Bądź spokojny ;-) , zapewniam Cię że w tej firmie wiedzą jak wykonać tą usługę, a ściąganie zderzaka to raptem kilkanascie minut pracy ;-) .

PSlowik 

Wysłany: 2010-07-27, 00:43   

dziekuje za odp juz jestem umowiony na pacz sierpnia :)
a mam pytanko zmienilem tarcze w mojej a6 i teraz tak jakby tarcz tarla o blache przod od str pasazera ale tylko nieraz raz mocniej raz mniej a czesciej wogole.
jak zakladalem tarcze to juz chaczylo cos ale pozniej krecilem i przestalo.
Masz moze pojecie co to moze byc ?? bede wdieczny sorka za OT.

Piotruś 

Wysłany: 2010-07-29, 22:18   

PSlowik napisał/a:
jak zakladalem tarcze to juz chaczylo cos ale pozniej krecilem i przestalo.
Masz moze pojecie co to moze byc ?? bede wdieczny sorka za OT.

Statystycznie taki hałas bierze się od osłony blaszanej za tarczą hamulcową. Wystarczy przełożyć dłoń/palce przez otwory w feldze żeby bez odkręcania koła trochę odchylić tą blachę do tułu ... . Chociaż to tylko podejrzenia warto spróbować szczęścia ;-) , a czynność jest dziecinnie prosta .

Abdul 

Silnik: 2.5TDI 150KM
Rok: 1998
Miasto/Region: łaków pąków
Wysłany: 2010-08-08, 21:05   

Witam nie będę zaczynał nowego tematu więc się podepnę

Mam taki problem mianowicie w ostatnim czasie okres wakacyjny zrobiłem trochę kilometrów

i ostatnio zauważyłem dziwne kopcenie , obiawia się to np jadę sobie 100 km/h puszczam gaz obroty spadają prędkość również po czym lekko naciskam gaz a za mną chmura dymu po naciśnięciu gazu mocniej problem znika , pojawiło się to niedawno przedtem tego nie było nie kopcił wogóle nawet na zimnym. Ciagnie normalnie przy redukcji , przyspieszaniu takiego problemu nie ma nie ma dymu tylko jak odpuszczę i lekko daje gazu .

I też zauważyłem że jak auto jest ciepłe to trochę dłużej muszę go kręcić .

Ktoś miał taki problem a i tylko tak na ciepłym silniku kopci i tylko w wyżej opisanej sytuacji . help

USUNIĘTO - złamanie punktu 29 Regulaminu!

Piotruś 

Wysłany: 2010-08-09, 09:12   

Abdul napisał/a:
Ktoś miał taki problem a i tylko tak na ciepłym silniku kopci i tylko w wyżej opisanej sytuacji . help

Objawowo pasuje do zacierajacego się przestawiacza kąta wtrysku ale to narazie mało warta merytorycznie spekulacja ... . Moze być masa zupełnie innych przyczyn, których bez tzw. "logów" nie dojdziemy (za czym wcale nie przepadam ale innego wyjścia via net poprostu nie ma).

PSlowik 

Wysłany: 2010-08-14, 18:39   

dzis mialem wizyte na zmiane oleju w multi po 5 tys
po przyjezdzie zakominiwalem Panu Sobie:
1) skrzynia lekko poszarpuje przy zmianie na R
2) skrzynia lekko poszarpuje jak sie przyhamowuje auto i rusza
3) czesto skrzynia zachowuje sie ze obr ida do 3-4 tys i powoli spadaja przy lekkim dotykaniu gazu
4) brak mocy
5) auto ciezko odpala po nocy

Diagnoza po przejechaniu sie ze mna autem:
- faktycznie lekko szarpie.

Auto odstawione na plac i po paru min P PAwel pojechal sie przejechac cyba z komputerem, wrocil razem z Panem Sopa ktory byl za kierownica.
Diagnoza po przejazdzzce:
- 3 wtryski leja maja cos +20, pompa na biegu jalowym zamiast 380 obr/min na 250obr/min
- i niby przez wtryski zlatuje paliwo do cylindrow czy gdzies i jesli auto zostawiam np gdy jest cieplo to on na nastepne uriuchomienie szykuje mala dawke paliwa i wtedy auto ciezko odpala + biala chmura tak twierdzi P Sopa
- przez lejace wtryski auto nie ma mocy i niby stracilo 70Nm ( nie wiem jak to zmierzone)
- i niby przez to skrzynia poszarpuje jest to realne??

Powiedzial P Sopa aby wymienic wtryski + czysczenie baku i przewodow paliwowych + wtedy dopiero zmiana oleju w skrzyni
nowe wtryski 7800zl a z jakiegos innego kanalu z niemiec 2300

pytanie czy bez wyjmowania wtryskow mozna okreslic ze wtrysk leje itp??
PROSZE FACHOWCOW O PORADE BO ROBIA SIE DOSC DUZE KOSZTY :(((
bede wdzieczny
pozdrawiam

Piotruś 

Wysłany: 2010-08-15, 11:41   

Kolego PSlowik - pozwól, że w oczekiwaniu na fachowców dołożę kilka słów od siebie .. .

"Nieco" zdumiewający :roll: jest fakt, że za pomocą forum internetowego próbujesz zweryfikować werdykt renomowanego mechanika, który w tzw. realu :
- miał okazję naprawiać praktycznie cały zespół napędowy Twojego samochodu, a więc zna go najlepiej z nas wszystkich (a być moze nawet lepiej niż Ty sam ... )
- parokrotnie jeździł Twoim samochodem na jazdy próbne (co akurat moim zdaniem jest najlepszą formą diagnozy jaką kiedykolwiek wymyślono) ...
- dysponuje sprzętem diagnostycznym o funkcjonalności nieporównywalnej do zwykłych VAGów, Vag-Comów i VCDSów, a co jeszcze ważniejsze - potrafi optymalnie wykorzystać dostępną funkcjonalność/możliwości tych urządzeń (co w innych przypadkach, a szczególnie ASO, wcale nie jest takie oczywiste ...) ...

Inna sprawa jest taka, ze ja nie dostrzegam tez żadnej potrzeby "weryfikowania" tego co ustalił Pan Sopa, ponieważ rozmiar jego wiedzy i kompetencji od lat wykracza zdecydowanie dalej niż obsługa 2,5TDi ale niech będzie, że moje subiektywne opinie są mniej istotne ... .

Wracając zaś do kwestii stricte technicznych - trochę nieskromnie <rotfl> - pozwolę sobie zauważyć, ze Twoja wczorajsza relacja w dużym stopniu koresponduje ze spostrzeżeniami, które niedawno poczyniliśmy tutaj, na Forum A6, podczas oceny logów statycznych ;-) .

Przypomnij sobie fragment tego posta (klik) , w którym napisałem Ci, że:
Piotruś napisał/a:
Jedynymi wartościami minimalnie odchylającymi się od średnich wskazań "zwyczajowych" jest nieco wydłużony czas trwania wtrysku (liczony w stopniach obrotu wału korbowego) oraz minimalnie opadająca (ale tylko poniżej sredniej, a nie poniżej dopuszczalnej granicy) dawka paliwa biegu jałowego.
Nalezy jednak wyrażnie zaznaczyć, że są to wartości wyłącznie teoretyczne (a nie fizycznie zmierzone), mieszczące się w normie producenta i nie stanowią formalnej podstawy do podejmowania naprawy układu wtryskowego ... .

... i zwróć uwagę na to, co sprecyzował P.Sopa informujac Cię o wadliwym sygnale obrotów pompy wtryskowej i czasie pracy 3 wtryskiwaczy .paliwa ... :d ;-) .
My - za pomocą Vag-Com'a - o tak zaawansowanej diagnostyce sterownika pompy wtryskowej - mozemy sobie jedynie pomarzyć ... . Tak samo zresztą jak większość innych mechaników, a nawet serwisów Bosch'a !!!

Kolejna kwestia, którą chciałbym poruszyć - dotyczy Twojego pytania o to ... :
PSlowik napisał/a:
czy bez wyjmowania wtryskow mozna okreslic ze wtrysk leje itp??

Otóż jak już napisałem Ci powyżej - diagnozerem zdolnym wgryźć się "live" (na żywo) do sterownika VP44 potrafią oszacować wydajność poszczególnych wtrysków ... .
A jest przecież logiczne, że każdy wtryskiwacz wymagający dłuższego czy krótszego czasu pracy - nie dziła prawidłowo - bez względu na to czy "leje paliwem", czy zwyczajnie sie zaciera (i też leje tylko inaczaj/mniej) ... .

Ostatnia kwestia dotyczy utraconych 70Nm momentu obrotowego. To oczywiście rónież jest wartość szacowana a nie mierzona, jednak mozna traktować ją dosyć wiarygodnie w sytuacji, kiedy serwis dokunujący odczytów dynamicznych potrafi je porównać z danymi archoiwalnymi z poprzedniej naprawy ... .

PSlowik - kończąc chcę jeszcze raz wyraźnie zasygnalizować, ze wypowiedziałem się jedynie w charakterze klubowicza, który w oczekiwaniu niedzielnego rodzinnego obiadku - lubi podyskutować o samochodach ... ;-) .
W żadnym przypadku nie smiałbym choćby w najmniejszym stopniu oceniać ani tym bardziej weryfikować diagnozy postawionej przez Pana Sopę .... ale cieszę się, że to co zawyrokował w Twojej sprawie - w dużym stopniu pokrywa się z moimi domysłami ;-) .

Aha - nawiązując jeszcze do jednego z Twoich pytań zapomniałbym dopisać, że działanie automatycznej skrzyni biegów jest ściśle determinowane momentem obrotowym silnika !!!
Stąd myślę, że jakiekolwiek anomalia skrzyni biegów można oceniać dopiero po uzyskaniu 100% sprawności silnika ... . Wnioski należą do Ciebie ... :shock: ;-) ... .

Co do szacowanych kosztów naprawy - chociaż prawdopodobnie są konieczne aby uzdrowić silnik i nie zniszczyć multitronika - nie wiem i bardzo wątpię czy zdecydowałbym się je udźwignąć ale to juz wyłącznie kwestia Twoich suwerennych wyborów i deczyzji ... .

PSlowik 

Wysłany: 2010-08-15, 22:22   

ogromnie dziekuje za odp Piotrus a piszac ze prosze o pomoc fachowcow mialem na mysli Ciebie. Sprawa jest prosta wymiana wtryskiwaczy.
P Sopa proponuje zalozyc z BFC + aktualizacja sterownika jak w BFC .
Chyba podejmne sie tego w czwartek mam dzwonic czy beda wtryski .
zawsze chcialem miec Audi a tu takie naprawy :(((
ale az mi sie nie chce wierzyc ze auto z przebiegiem 171 tys ma zniszczone wtryski.
mam sprinter Vito i A klase wszystko w CDI i ponad 200 sprinter 300 i nic :(
bo to mercedes pewnie...

Piotruś 

Wysłany: 2010-08-15, 23:25   

PSlowik napisał/a:
Sprawa jest prosta wymiana wtryskiwaczy.

Dla mnie priorytetem byłaby pompa wtryskowa (sygnał obrotów!) ... .

PSlowik 

Wysłany: 2010-08-16, 09:07   

hmmm pompa? pompa ma 250 obr a powinna miec 380 bo ponoc wtryski slabe sa i nie musi cisnienia robic... tak mi wytlumaczono... a ja blady jestem...
Piotrus powiedz mi czy szukac koncowek wtryskiwaczy czy zalozyc od BFC cale czy tylko np koncowki + sterownik aktualizacja??

Piotruś 

Wysłany: 2010-08-17, 03:06   

PSlowik napisał/a:
hmmm pompa? pompa ma 250 obr a powinna miec 380 bo ponoc wtryski slabe sa i nie musi cisnienia robic... tak mi wytlumaczono... a ja blady jestem...

Z Twojej poprzedniej wypowiedzi zrozumiałem, że pompa wtryskowa melduje zaniżone obroty, co może być (i zazwyczaj jest) skutkiem awarii halotronowego czujnika obrotów wałka pompy .. .
Fizycznie pompa wtryskowa ZAWSZE obraca się o połowę wolniej niż silnik (wał korbowy), bo wynika to z czysto mechanicznego napędu paskiem zębatym i przełożeniem w stosunku 2:1 (wał korbowy :pompa).

Jak widzisz - pompa nie moze kręcić się wolniej lub szybciej, tylko zawsze jest to połowa prędkości obrotowej wału korbowego - ale zdarza się, że popsuty czujnik informuje inaczej, a wtedy niespójność sygnałów prowadzi do mniej lub bardziej zauważalnych niedogodności w pracy silnika ... .

Tak w kazdym razie zrozumiałem wczoraj ... ale widzę, że zaistniało jakieś niedomówienie i nie ma się co dalej wpychać "między wódkę a zakąskę", a wszelkie decyzje oraz pytania powinieneś jednak kierować tylko i wyłacznie do P.Sopy ... .

PSlowik napisał/a:
Piotrus powiedz mi czy szukac koncowek wtryskiwaczy czy zalozyc od BFC cale czy tylko np koncowki + sterownik aktualizacja??

Takie uzgodnienia należą wyłącznie do Ciebie i Twojego mechanika ... . Nic tu po mnie ... .

Wyœwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu