Model: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat Pomógł: 234 razy Dołączył: 07 Mar 2009 Posty: 2445 Miasto/Region: Beskidy i Śląsk
Wysłany: 2010-07-25, 14:43
PSlowik napisał/a:
Piotrus czy to bedzie wina odmy ze auto ciezko odpala??
Moim zdaniem odma nie ma żadnego wpływu na rozruch silnika i jest to błędny trop, Kolego PSlowik.
PSlowik napisał/a:
niedawno robilem logi stat i dyn i bylo niby bdb
Zawsze powtarzam, że logi to tylko ułatwienie prawdziwej diagnostyki silnika czy tez innych podzespołów samochodu. Jeżeli problem nie jest oczywisty - logi tego nie pokażą .. .
Dlatego właśnie sam fakt, że logi są OK nie znaczy, że silnik/osprzęt na pewno jest sprawny ... .
PSlowik napisał/a:
jak zabrac sie za odme ?
Może od pomiaru kompresji w skrzyni korbowej silnika ?!
Poczytaj jeszcze o membrance - w pewnym wieku auta te elementy (odmę i membrankę) warto zmienić profilaktycznie ... . Moim zdaniem ... .
a to ze autko ciezko odpala i zadymi na bialo to pewnie z powodu ze paliwo schodzi i podczas krecenia naleci ropu i pozniej jak odpali to zadymi dobry tok myslenia??
jade za tydzien jakos do Pana Sopy na zmiane oleju w skrzyni po 5tys wiec przy umawianiu sie odrazu zglosze ten problem.
Piotrus a jeszcze przy okazji w A4 B7 2.0 TDI musze tez zmienic rozrzad i tez chce u Pana Sopy od razu zrobic tez trzeba sciagac zderzaki itp??
pozdrawiam serdecznie.
Witam
Mam problem ze , spadkiem mocy od 3000 tys obrotów traci moc i samochod nie ciagnie , wymieniłem przepływomierz , oraz sprawdziłem zawór ten od turbiny i nie wiem czy to nie bedzie czujnik EGRN , jezeli ktoś może mi pomóc to czekam na wskazówki
Skrzynia: Automat Pomógł: 234 razy Dołączył: 07 Mar 2009 Posty: 2445 Miasto/Region: Beskidy i Śląsk
Wysłany: 2010-07-27, 00:39
PSlowik napisał/a:
a to ze autko ciezko odpala i zadymi na bialo to pewnie z powodu ze paliwo schodzi i podczas krecenia naleci ropu i pozniej jak odpali to zadymi dobry tok myslenia??
Oczywiście taka sytuacja jest możliwa, poniważ rozruch silnika na paliwie wymieszanym z powietrzem zawsze skutkuje chmurką białawo-nieboieskawego dymka ... .
Oczywiście nie przesądzam, że jest to opis dotyczący również Twoich kłopocików ale prawdopodobieństwo jak najbardziej - istnieje.
PSlowik napisał/a:
jade za tydzien jakos do Pana Sopy na zmiane oleju w skrzyni po 5tys wiec przy umawianiu sie odrazu zglosze ten problem.
Słusznie ... .
PSlowik napisał/a:
Piotrus a jeszcze przy okazji w A4 B7 2.0 TDI musze tez zmienic rozrzad i tez chce u Pana Sopy od razu zrobic tez trzeba sciagac zderzaki itp??
pozdrawiam serdecznie.
Bądź spokojny , zapewniam Cię że w tej firmie wiedzą jak wykonać tą usługę, a ściąganie zderzaka to raptem kilkanascie minut pracy .
dziekuje za odp juz jestem umowiony na pacz sierpnia
a mam pytanko zmienilem tarcze w mojej a6 i teraz tak jakby tarcz tarla o blache przod od str pasazera ale tylko nieraz raz mocniej raz mniej a czesciej wogole.
jak zakladalem tarcze to juz chaczylo cos ale pozniej krecilem i przestalo.
Masz moze pojecie co to moze byc ?? bede wdieczny sorka za OT.
Wysłany: 2010-07-29, 22:18
PSlowik napisał/a:
jak zakladalem tarcze to juz chaczylo cos ale pozniej krecilem i przestalo.
Masz moze pojecie co to moze byc ?? bede wdieczny sorka za OT.
Statystycznie taki hałas bierze się od osłony blaszanej za tarczą hamulcową. Wystarczy przełożyć dłoń/palce przez otwory w feldze żeby bez odkręcania koła trochę odchylić tą blachę do tułu ... . Chociaż to tylko podejrzenia warto spróbować szczęścia , a czynność jest dziecinnie prosta .
Witam nie będę zaczynał nowego tematu więc się podepnę
Mam taki problem mianowicie w ostatnim czasie okres wakacyjny zrobiłem trochę kilometrów
i ostatnio zauważyłem dziwne kopcenie , obiawia się to np jadę sobie 100 km/h puszczam gaz obroty spadają prędkość również po czym lekko naciskam gaz a za mną chmura dymu po naciśnięciu gazu mocniej problem znika , pojawiło się to niedawno przedtem tego nie było nie kopcił wogóle nawet na zimnym. Ciagnie normalnie przy redukcji , przyspieszaniu takiego problemu nie ma nie ma dymu tylko jak odpuszczę i lekko daje gazu .
I też zauważyłem że jak auto jest ciepłe to trochę dłużej muszę go kręcić .
Ktoś miał taki problem a i tylko tak na ciepłym silniku kopci i tylko w wyżej opisanej sytuacji . help
Wysłany: 2010-08-09, 09:12
Abdul napisał/a:
Ktoś miał taki problem a i tylko tak na ciepłym silniku kopci i tylko w wyżej opisanej sytuacji . help
Objawowo pasuje do zacierajacego się przestawiacza kąta wtrysku ale to narazie mało warta merytorycznie spekulacja ... . Moze być masa zupełnie innych przyczyn, których bez tzw. "logów" nie dojdziemy (za czym wcale nie przepadam ale innego wyjścia via net poprostu nie ma).
dzis mialem wizyte na zmiane oleju w multi po 5 tys
po przyjezdzie zakominiwalem Panu Sobie:
1) skrzynia lekko poszarpuje przy zmianie na R
2) skrzynia lekko poszarpuje jak sie przyhamowuje auto i rusza
3) czesto skrzynia zachowuje sie ze obr ida do 3-4 tys i powoli spadaja przy lekkim dotykaniu gazu
4) brak mocy
5) auto ciezko odpala po nocy
Diagnoza po przejechaniu sie ze mna autem:
- faktycznie lekko szarpie.
Auto odstawione na plac i po paru min P PAwel pojechal sie przejechac cyba z komputerem, wrocil razem z Panem Sopa ktory byl za kierownica.
Diagnoza po przejazdzzce:
- 3 wtryski leja maja cos +20, pompa na biegu jalowym zamiast 380 obr/min na 250obr/min
- i niby przez wtryski zlatuje paliwo do cylindrow czy gdzies i jesli auto zostawiam np gdy jest cieplo to on na nastepne uriuchomienie szykuje mala dawke paliwa i wtedy auto ciezko odpala + biala chmura tak twierdzi P Sopa
- przez lejace wtryski auto nie ma mocy i niby stracilo 70Nm ( nie wiem jak to zmierzone)
- i niby przez to skrzynia poszarpuje jest to realne??
Powiedzial P Sopa aby wymienic wtryski + czysczenie baku i przewodow paliwowych + wtedy dopiero zmiana oleju w skrzyni
nowe wtryski 7800zl a z jakiegos innego kanalu z niemiec 2300
pytanie czy bez wyjmowania wtryskow mozna okreslic ze wtrysk leje itp??
PROSZE FACHOWCOW O PORADE BO ROBIA SIE DOSC DUZE KOSZTY :(((
bede wdzieczny
pozdrawiam
Wysłany: 2010-08-15, 11:41
Kolego PSlowik - pozwól, że w oczekiwaniu na fachowców dołożę kilka słów od siebie .. .
"Nieco" zdumiewający jest fakt, że za pomocą forum internetowego próbujesz zweryfikować werdykt renomowanego mechanika, który w tzw. realu :
- miał okazję naprawiać praktycznie cały zespół napędowy Twojego samochodu, a więc zna go najlepiej z nas wszystkich (a być moze nawet lepiej niż Ty sam ... )
- parokrotnie jeździł Twoim samochodem na jazdy próbne (co akurat moim zdaniem jest najlepszą formą diagnozy jaką kiedykolwiek wymyślono) ...
- dysponuje sprzętem diagnostycznym o funkcjonalności nieporównywalnej do zwykłych VAGów, Vag-Comów i VCDSów, a co jeszcze ważniejsze - potrafi optymalnie wykorzystać dostępną funkcjonalność/możliwości tych urządzeń (co w innych przypadkach, a szczególnie ASO, wcale nie jest takie oczywiste ...) ...
Inna sprawa jest taka, ze ja nie dostrzegam tez żadnej potrzeby "weryfikowania" tego co ustalił Pan Sopa, ponieważ rozmiar jego wiedzy i kompetencji od lat wykracza zdecydowanie dalej niż obsługa 2,5TDi ale niech będzie, że moje subiektywne opinie są mniej istotne ... .
Wracając zaś do kwestii stricte technicznych - trochę nieskromnie - pozwolę sobie zauważyć, ze Twoja wczorajsza relacja w dużym stopniu koresponduje ze spostrzeżeniami, które niedawno poczyniliśmy tutaj, na Forum A6, podczas oceny logów statycznych .
Przypomnij sobie fragment tego posta (klik) , w którym napisałem Ci, że:
Piotruś napisał/a:
Jedynymi wartościami minimalnie odchylającymi się od średnich wskazań "zwyczajowych" jest nieco wydłużony czas trwania wtrysku (liczony w stopniach obrotu wału korbowego) oraz minimalnie opadająca (ale tylko poniżej sredniej, a nie poniżej dopuszczalnej granicy) dawka paliwa biegu jałowego.
Nalezy jednak wyrażnie zaznaczyć, że są to wartości wyłącznie teoretyczne (a nie fizycznie zmierzone), mieszczące się w normie producenta i nie stanowią formalnej podstawy do podejmowania naprawy układu wtryskowego ... .
... i zwróć uwagę na to, co sprecyzował P.Sopa informujac Cię o wadliwym sygnale obrotów pompy wtryskowej i czasie pracy 3 wtryskiwaczy .paliwa ... .
My - za pomocą Vag-Com'a - o tak zaawansowanej diagnostyce sterownika pompy wtryskowej - mozemy sobie jedynie pomarzyć ... . Tak samo zresztą jak większość innych mechaników, a nawet serwisów Bosch'a !!!
Kolejna kwestia, którą chciałbym poruszyć - dotyczy Twojego pytania o to ... :
PSlowik napisał/a:
czy bez wyjmowania wtryskow mozna okreslic ze wtrysk leje itp??
Otóż jak już napisałem Ci powyżej - diagnozerem zdolnym wgryźć się "live" (na żywo) do sterownika VP44 potrafią oszacować wydajność poszczególnych wtrysków ... .
A jest przecież logiczne, że każdy wtryskiwacz wymagający dłuższego czy krótszego czasu pracy - nie dziła prawidłowo - bez względu na to czy "leje paliwem", czy zwyczajnie sie zaciera (i też leje tylko inaczaj/mniej) ... .
Ostatnia kwestia dotyczy utraconych 70Nm momentu obrotowego. To oczywiście rónież jest wartość szacowana a nie mierzona, jednak mozna traktować ją dosyć wiarygodnie w sytuacji, kiedy serwis dokunujący odczytów dynamicznych potrafi je porównać z danymi archoiwalnymi z poprzedniej naprawy ... .
PSlowik - kończąc chcę jeszcze raz wyraźnie zasygnalizować, ze wypowiedziałem się jedynie w charakterze klubowicza, który w oczekiwaniu niedzielnego rodzinnego obiadku - lubi podyskutować o samochodach ... .
W żadnym przypadku nie smiałbym choćby w najmniejszym stopniu oceniać ani tym bardziej weryfikować diagnozy postawionej przez Pana Sopę .... ale cieszę się, że to co zawyrokował w Twojej sprawie - w dużym stopniu pokrywa się z moimi domysłami .
Aha - nawiązując jeszcze do jednego z Twoich pytań zapomniałbym dopisać, że działanie automatycznej skrzyni biegów jest ściśle determinowane momentem obrotowym silnika !!!
Stąd myślę, że jakiekolwiek anomalia skrzyni biegów można oceniać dopiero po uzyskaniu 100% sprawności silnika ... . Wnioski należą do Ciebie ... ... .
Co do szacowanych kosztów naprawy - chociaż prawdopodobnie są konieczne aby uzdrowić silnik i nie zniszczyć multitronika - nie wiem i bardzo wątpię czy zdecydowałbym się je udźwignąć ale to juz wyłącznie kwestia Twoich suwerennych wyborów i deczyzji ... .
ogromnie dziekuje za odp Piotrus a piszac ze prosze o pomoc fachowcow mialem na mysli Ciebie. Sprawa jest prosta wymiana wtryskiwaczy.
P Sopa proponuje zalozyc z BFC + aktualizacja sterownika jak w BFC .
Chyba podejmne sie tego w czwartek mam dzwonic czy beda wtryski .
zawsze chcialem miec Audi a tu takie naprawy :(((
ale az mi sie nie chce wierzyc ze auto z przebiegiem 171 tys ma zniszczone wtryski.
mam sprinter Vito i A klase wszystko w CDI i ponad 200 sprinter 300 i nic :(
bo to mercedes pewnie...
hmmm pompa? pompa ma 250 obr a powinna miec 380 bo ponoc wtryski slabe sa i nie musi cisnienia robic... tak mi wytlumaczono... a ja blady jestem...
Piotrus powiedz mi czy szukac koncowek wtryskiwaczy czy zalozyc od BFC cale czy tylko np koncowki + sterownik aktualizacja??
Wysłany: 2010-08-17, 03:06
PSlowik napisał/a:
hmmm pompa? pompa ma 250 obr a powinna miec 380 bo ponoc wtryski slabe sa i nie musi cisnienia robic... tak mi wytlumaczono... a ja blady jestem...
Z Twojej poprzedniej wypowiedzi zrozumiałem, że pompa wtryskowa melduje zaniżone obroty, co może być (i zazwyczaj jest) skutkiem awarii halotronowego czujnika obrotów wałka pompy .. .
Fizycznie pompa wtryskowa ZAWSZE obraca się o połowę wolniej niż silnik (wał korbowy), bo wynika to z czysto mechanicznego napędu paskiem zębatym i przełożeniem w stosunku 2:1 (wał korbowy :pompa).
Jak widzisz - pompa nie moze kręcić się wolniej lub szybciej, tylko zawsze jest to połowa prędkości obrotowej wału korbowego - ale zdarza się, że popsuty czujnik informuje inaczej, a wtedy niespójność sygnałów prowadzi do mniej lub bardziej zauważalnych niedogodności w pracy silnika ... .
Tak w kazdym razie zrozumiałem wczoraj ... ale widzę, że zaistniało jakieś niedomówienie i nie ma się co dalej wpychać "między wódkę a zakąskę", a wszelkie decyzje oraz pytania powinieneś jednak kierować tylko i wyłacznie do P.Sopy ... .
PSlowik napisał/a:
Piotrus powiedz mi czy szukac koncowek wtryskiwaczy czy zalozyc od BFC cale czy tylko np koncowki + sterownik aktualizacja??
Takie uzgodnienia należą wyłącznie do Ciebie i Twojego mechanika ... . Nic tu po mnie ... .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum