Drodzy klubowicze. Pozwalam sobie założyc taki temat z powodu różnych opinii na temat alkomatów podręcznych,takich ogólnodostępnych i tych bardziej profesjonalnych. Sporo naczytałem się na temat tych urządzeń i powiem szczerze że zgłupiałem. Jedni wypowiadaja się w samych superlatywach o ''breloczkach'' dodawanych do dużej butli znanej wódki,znowu inni kupują urządzenia za grubą kasę i tym maszynkom nie ufają. Jeżeli ktoś z Was używa takiej aparatury to prosiłbym o opinie co do danego sprzętu. Czy na prawdę warto kupić takie coś,czy jest to tylko zarabianie kasy na ''ostrożnych'' kierowcach? Sorki,jeżeli pomyliłem działy. Niech moderator przeniesie.
A może ktoś kupił alkomat ALKOHIT AH 69? na jego temat czytałem baaardzo dużo i jak dla mnie jest to aparatura godna polecenia. To urządzenie działa na zasadzie alkomatu policyjnego,czyli polega na elektrochemicznym utlenianiu alkoholu do aldehydu octowego(związku,który jest odpowiedzialny za kaca-trucizna). Inne tanie pseudo alkomaty służą jedynie do zabawy i myślę że nie warto kupować badziewia za powiedzmy 300zł. Ciekaw jestem czy ktoś miał przygodę z policyjnym alkomatem,poprzedzonym badaniem takim prostym urządzonkiem jak np. CA 2000 lub podobnymi. Dla mnie tanie alkomaciki to tylko naciąganie ludzi na niepotrzebny wydatek a co gorsze to narażanie siebie lub innych użytkowników na konsekwencje prawne. Moja opinia co do alkomatów popularnych w serwisach aukcyjnych to tylko i wyłącznie cel zarobkowy. Ja im nie ufam...
Model: A6 C4
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.0 115KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Manual
Wiek: 27 Dołączył: 26 Mar 2010 Posty: 2 Miasto/Region: Łódź
Wysłany: 2010-04-12, 09:59
piotrekkawa alkomaty po pierwsze dzielimy na te z czujnikiem elektrochemicznym (np: alkohit AH 69) oraz półprzewodnikowym. Oczywiście te elektrochemiczna to wyższa klasa i większa dokładność pomiaru ale także wyższa cena.
Policja ma obowiązek używania alkomatów atestowanych teraz to chyba nazywa się wzorcowaniem i taki atest jest wydawany przez akredytowane laboratoria, które posiadają certyfikaty nadawane przez Polskie Centrum Akredytacji. Badanie takim alkomatem może być dowodem w sprawie sądowej.
Myślę, że do użytku prywatnego spokojnie wystarczy alkomat taki jak AH 69, warto jeszcze popytać wujka google i rzucić okiem na testy alkomatów -> http://alkomaty.biz/test-online
_________________ Bezpieczna i trzeźwa jazda akcja ilemogewypic.pl
Mamy go w pracy w razie kontroli i jest naprawdę OK:)
_________________ NAKLEJKI KLUBOWE
KUBKI KLUBOWE
KOSZULKI POLO - ROZMIARY M I S
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko i nic nie działa
Praktyka jest wtedy kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego
Na tym FORUM łączymy Teorię z Praktyką czyli wszystko działa i wiemy dlaczego:)
Ja potwierdzam. Od conajmniej 1,5 roku codziennie sprawdzam tym ludzi i żadnych problemów . Muszę przyznać że bardzo dokładny. W testach/ zabawach z papierosem wykrywa zawartość która oczywiście za ok 5 min zanika.
Co do CA 2000 stanowczo odradzam. Kiedyś takich używaliśmy . Zawsze coś tam się z nimi działo no i ten czas pomiędzy pomiarami (czekanie na wyzerowanie) zabija mnie.
No ale na domowe uzywki no i za ok 250pln to tez pewnie przydałby się nie raz, nie dwa.....
_________________ Pamiętaj, Że Minuta Gniewu Odbiera Ci 60 Sekund Szczęścia.
Pierwsza Pomyłka To Błąd Ale Druga To Już Błądzenie.
Heeee, obskakuje wszystkie drogi wylotowe z Trójmiasta
Ale jak spotkam kogoś z naszym znaczkiem to jedzie dalej tylko musi zapalić ze mną fajeczkę...........
Na poważnie nic z tych rzeczy.
Obecnie pracuje na Rafinerii Gdańskiej i każda wpadka alkoholowa pracownika kończy się wystawieniem przez Lotos fakturki naszej firmie na 10 tys zł. netto i dożywotni zakaz wstępu przez tegoż osobnika na teren zakładu. Nagminne wpadki alkoholowe danej firmy mogą skończyć się jej eliminacją. Także jest o co walczyć.....
Alkomaty opanowane lepiej niż policja
Pozdrawiam
_________________ Pamiętaj, Że Minuta Gniewu Odbiera Ci 60 Sekund Szczęścia.
Pierwsza Pomyłka To Błąd Ale Druga To Już Błądzenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum