Nasze kluby {regulamin forum} Regulamin {wesprzyj nas} Wesprzyj nas Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia A6 wyszukiwarka} Szukaj! Chat Download Pliki A6
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Masz sklep motoryzacyjny ? ... Zapraszamy do reklamy! Audi A6 Klub Polska. (e-mail)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: slavi16
2009-11-22, 16:52
[All V6] nie mozna dodac rano gazu po zapaleniu bo gasnie
Autor Wiadomość
Marvik 

Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: Quattro
Rok: 1997
Skrzynia: Manual
Miasto/Region: Zator, Kraków
Wysłany: 2010-07-21, 20:51   

Aku sprawdzałem i jest ok. Ale znalazłem, że stuka mi elektrozawór - ten nad filtrem paliwa. Stukanie jest głośne i jak się go weźmie do ręki to czuć stukanie. Co robi ten elektrozawór ? może spowodować spadek mocy i nie wchodzenie na obroty? szukam na forum ale nic nie mogę jeszcze znaleść

fishmanr11 

Nadwozie: Avant
Rok: 1998
Skrzynia: Tiptronic
Miasto/Region: Lublin
Wysłany: 2010-07-21, 20:58   

Stukanie po uruchomieniu zaraz nie jest normalne . To elektrozawór par paliwa z baku. Służy do wpuszczania opar paliwa do przepustnicy i przez to spalania ich. (EKOLOGIA) załacza sie wg instrukcji 70 s po odpaleniu zimnego auta. I Cykanie to jego jak najbardziej pozytywny efekt pracy. Ma cykać ale nie caly czas . z przerwami powinien . U mnie chyba z przerwami to robi . Sprawdz czy jest szczelny czy nei przepuszcza powietrza gdy odlaczysz prąd czyli kostkę, wykreć go i dmuchnij jak przepuszcza to masz to co powoduje problem.

Dodam że ja go wymieniłem na nowy z ASO i działą identycznie jak stay i problem jest nadal. Ale jeden jak i drugi nie przepuszcza powietrza jak jest odłaczony bo elektromagnes opuszcza sie wtedy i zamyka przepływ. a po podłaczeniu podaje na niego masę i plus. komp przerywa masą i jest cykanie ( dawkowanie par) plus na kostce będzie cały czas.

Marvik 

Wysłany: 2010-08-09, 21:25   

zmieniłem filtr paliwa i problem nie zniknął. Mam kolejne objawy - autko dużo pali, 2 - 4l LPG więcej niż normalnie. Po ustabilizowaniu się obrotów i przełączeniu na LPG auto nadal nie chce wchodzić na obroty. Musi się rozgrzać i dopiero wtedy przestaje strzelać z rury i chodzić normalnie. Do tego zauważyłem, że słabo juz pali nawet na ciepłym. VAG pokazuje tylko błąd sondy, chodź sondy pracują dobrze. Sonda też nie ma wpływu na zapalanie na zimnym, nie wiem jak na ciepłym.

fishmanr11 

Wysłany: 2010-08-10, 19:51   

Sprawdz ładowanie ale w różnych odstępach czasu oraz kable wysokiego napięcia. być może sonda naprawde też padła... ale nie widać tego

Marvik 

Wysłany: 2010-08-10, 20:43   

Dziś autko stało na słońcu i było nagrzane. Po zapaleniu przełączył się na gaz i auto nadal pyrkało i puszczało bąki. Do tego słysze stuknięcia jak by wypadały cykle. Jutro będę miał przepływkę na 1 dzień więc wyklucze lub znajdę.
Mam swojego VAGa i nie wiem czy zrobienie logów by coś pomogło. Jak już to czego? może ktoś by umiał coś z tego wywnioskować?
Szukam po forum info gdzie i czego mam szukać w tym vag-u ale marnie to idzie. Jak na razie sprawdziłem tylko czujniki temperatury i są ok.

grzałka 

Silnik: 2.4 165KM
Napęd: FWD
Miasto/Region: bydgoszcz
Wysłany: 2010-08-20, 00:22   

Witam, dołączę się do tematu chociaż moje objawy nie do końca pokrywają się z tym o czym tu piszecie.
Mianowicie po odpaleniu zimnego silnika ( jeśli można powiedziec że był zimny podczas ostatnich upałów )
zalewa się i czuc zapach benzyny. Nie mam problemów z odpalaniem ani na gazie ani na benzynie ani ciepłego ani zimnego.
występują tylko te dwa objawy i tylko przy odpalaniu ma Pb.Po podłączeniu Vag-a wyskoczyły błędy o zbyt bogatej mieszance,
niestety polski program zrywał połączenie a po niemiecku nie wszystko zrozumieliśmy, ale zastanawiała nas jedna z podanych temperatur,
która nie pasowała ani do temp. płynu chłodniczego, oleju czy otoczenia. Stąd myśl że walnięty czujnik odpowiedzialny za dawkowanie paliwa
zaniża temperaturę i komputer podaje za dużo. Niestety nie miałem zbyt dużo czasu aby temat rozgryźc do końca a później objawy ustąpiły na jakiś czas.
Problem wrócił kilka dni temu i za kilka kolejnych dni pewnie znajdę trochę czasu aby znów podpiąc sie do kompa i więcej pogmerac.
Dodam że auto posiadam od roku i zakupiłem je bez instalacji LPG i w zasadzie nie pamiętam dobrze bo było to bardzo krótko i dosyc dawno
ale wydaje mi się że zapach benzyny czuc było przed montarzem instalki, natomiast objawy zalewania pojawiły się stosunkowo niedawno bo jakieś 3 miesiące temu.
Jeśli ktos ma jakiś inny pomysł niż ten czujnik to będę wdzięczny za każdą radę i równie wdzięczny będę za wskazanie który to czujnik jest
odpowiedzialny za sterowanie ssaniem. Pozdrawiam wszystkich.

Marvik 

Wysłany: 2010-08-20, 07:52   

grzałka napisał/a:
ale zastanawiała nas jedna z podanych temperatur,
która nie pasowała ani do temp. płynu chłodniczego, oleju czy otoczenia.

W VAG-u pokazuje na pozycji 3 temperature silnika (po rozgrzaniu 90) i na 4 pozycji temperaturę zasysanego powietrza. U mnie po rozgrzaniu ok. 55st. Z tego co czytałem jest to prawidłowa temperatura. Oczywiście np. rano na zimnym obie temperatury powinny być bliskie temperatury otoczenia.

fenomenalny 

Model: A6 C6
Zasilanie: Diesel
Silnik: 3.0TDI 225KM
Rok: 2004
Jeżdżę: AUDI A6C6 3.0TDI
Miasto/Region: Września/WIELKOPOLSKA
Wysłany: 2010-08-20, 08:15   

a moze cos z sonda lambda?
-Światła dzienne led canbus
-Światła postojowe led canbus
-Podświetlenie tablicy rejestracyjnej led
-Audi Music Interface

Zaplanowane mody:
?????????

Marvik 

Wysłany: 2010-08-21, 10:00   

Znalazłem! Nie chciałem wcześniej pisać gdyż nie byłem pewien ale dziś 5 dzień z rzędu auto odpaliło bez najmniejszego problemu i mogę gazować aż miło. Auto chodzi jak burza.
Zrobiłem tylko adaptację przepustnicy za pomocą VAGa!!!!

Oczywiście nie dolewałem benzyny ani nic innego nie robiłem przy samochodzie.

Camel- 

Jeżdżę: Blau-Perleffekt
Miasto/Region: Leszno
Wysłany: 2010-08-21, 12:17   

U mnie ten problem zniknął po wymianie świec i kabli. W zbiorniku mam aktualnie nieco ponad rezerwę (nie świeci się) a dzień w dzień zapala bez problemu i można dodać gazu bez zadławienia silnika. Może dlatego, że jest ostatnio ciepło - nie wiem. Ale już nie narzekam na ten problem bo go nie ma <ok>

fishmanr11 

Wysłany: 2010-09-02, 21:41   

Sprawdziłem błędy na kompie i w silniku nadal nic w skrzyni też nic a tu niespodzianka w seksji Instrumenty Licznik mam bład : 1 Fault Found:
00771 - Fuel Level Sensor (G)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

bład sporadyczny bo po skasowaniu dzisiaj sie nie pojawił. Raz miałem taką akcję że z pełnego baku raptem zrobił sie pusty i za chwilę pokazywał wskażnik normalnie pełen bak i w tedy pewnie wskoczył bład. Ale codziennie zdarza mi się że nie wskazuje on dobrze stanu. waha się wskazówka tak troszeczkę i im mniej tym gorzej wskazuje. i tym gorzej odpala. Może to jest przyczyna. Ile mam pływaków w baku ???? słyszałem opinie że w quattro są 3 a ja znalazlem dwa pod kanapą w baku w dwóch otworach a ten 3 w bagażniku to nie wiem w jaki sposób miałbym go wyciągnąć tam jest wykładzina na jakimś czymś przyklejona i tego sie zerwac nie bardzo da . Czy tam jest pływak ???? w avancie w bagażniku ???? i czy to może mieć jakiś sens z odpalaniem ???

Wyœwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu