Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Napęd: Quattro
Rok: 1998
Skrzynia: Tiptronic
Wiek: 25 Dołączył: 12 Sie 2009 Posty: 119 Miasto/Region: Lublin
Wysłany: 2010-03-06, 18:09
Hm to jeżeli to podciśnienie to może dlatego mam też słabe wspomaganie hamulca. Strasznie cieniutko mi to działa. Muszę mocno Cisnąć. Ciekawe czy to może mieć z tym coś wspólnego ???
_________________ Głupim ludziom należy utrudnić rozmnażanie, reszta człowieczeństwa nadal bedzie wybierać Audi .
U mnie nie było problemów z hamulcem bądź z czymkolwiek innym niż odpalanie na zimnym choć po zalaniu zupy do 3/4 problem jakby był mniejszy ale i tak nie to co by mnie zadowalało.Tak to te ciękie wężyki po zdjeciu osłony w otulinie materiałowej.Gdzieś na forum są zdjęcia z nimi a nawet cały schemat ich rozmieszczenia po silniku.Nie wymieniłem wszystkich bo ciężki dostęp jest do pozostałych.Najważniejsze widocznie zrobione jak pali teraz miodzio i oczywiście z wkręca się na obroty tak jak książka piszę.
Jesli macie choć trochę zniszczone to warto ja wymienić.Ja zalożyłem jakies sylikonowe bo ponoć też dobre
Schemat tych wężyków gdzieś jest na forum ale to musisz sobie poszukać.U mnie nie było żadnego strzelania,po prostu problemy wynikały ze zmiany ilości paliwa w baku.Po częściowej wymianie do tej pory (odpukać) brykam bez problemu.Napisałem częściowej bo ciężki dostęp trochę jest a nie mam czasu na razie się bawić.
Tak wymieniłem pompe i hula pieknie prosty sposób kup sobie zwykły manometr do powietrza do 4bar sciagnoj kanape i podłacz sie pod przewod paliwowy i bedziesz wiedzial.
Nadwozie: Limuzyna
Skrzynia: Manual
Jeżdżę: A6 Quattro Limuzyna
Dołączył: 07 Kwi 2009 Posty: 13 Miasto/Region: Nowy Dwór Mazowiecki
Wysłany: 2010-06-17, 23:10
Witam !
Mam taki sam motorek (w większości 2.8 ack ) i ten sam problem co Wy mieliście. Chodzi o to, że odpala marnie po dłuższym postoju, prycha, kicha i nie ma siły. Wskaźnik temperatury leży podczas jazdy ( pewnie czujnik do wymiany ) bo czasem wstaje na 90, potem na 70 potem opada itd. Może to też być ten zbiorniczek węgla i zatem mam pytanie
1. czy to ten zbiorniczek . który jest koło filtra powietrza i przepływomierza ?
2. na fotce zaznaczone kółkami są jakiś pierdułki - co to jest ? Dodam, że u mni enie ma tej po lewej stronie, nie wiem dlaczego ..
3. czym można zastąpić przewody oznaczone strzałką ( domyślam się że silikonami ale czy macie może jakieś sugestie )
4. Może wiecie u Was w ack jakie montowali czujniki temperatury, bo ja kupiłem Febi dedykowany do ack, a okazało się że jest inny
Nadwozie: Avant
Skrzynia: Manual Pomógł: 4 razy Wiek: 32 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 245 Miasto/Region: Olsztyn/Warmia
Wysłany: 2010-06-18, 08:51
1. To nie zbiornik - to filtr z węglem aktywnym umocowany pod plastikowym nadkolem po lewej stronie z przodu. Odfiltrowuję tą część oparów paliwa, których nie połknie silnik. Na obudowie filtra powietrza jest zawór, który otwiera połączenie bak-przepustnica po to, żeby spalić opary benzyny.
2. Po lewej to zawór od uruchamiania "Secondary Air System" - w ACK tego nie ma (jest za to chyba EGR), stąd brak tego zaworu. Zawór po prawej jest od skracania dolotu (klapy w kolektorze ssącym).
3. Najlepiej kupić oryginały w ASO. Nie są aż takie drogie, ale będzie odpowiednia jakość i średnica. Ten co pokazałeś to 3.5x1.9 059-130-329. Dokładnej ceny nie znam, ale ETKA pokazuje ok. 11€ za 5mb.
4. Z tego co pamiętam, to są dwa rodzaje - z okrągłą i z kwadratową wtyczką. Musisz zerknąć jaką masz. ETKA rozróżnia dwie wersje - do numeru 4B-X-200 000 i od numeru 4B-Y-000 001. Odpowiednio 059-919-501 i 059-919-501A.
A co do problemów z odpalaniem - u mnie niedawno znowu wróciły i okazało się, że puszczają wtryski LPG. Po wyczyszczeniu i rozciągnięciu sprężynek tłoczków (magic-jety) problem zniknął i silniczek odpala idealnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum