Nasze kluby {regulamin forum} Regulamin {wesprzyj nas} Wesprzyj nas Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia A6 wyszukiwarka} Szukaj! Chat Download Pliki A6
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Pomóż nam w opłatach - Wesprzyj nas , tak jak my was wspieramy. Każda wpłata się liczy!!!

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: slavi16
2009-12-12, 18:32
[ALL C5] Oleje silnikowe - jeden temat
Autor Wiadomość
stasiuszef 

Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 165KM
Napęd: Quattro
Rok: 1998
Skrzynia: Tiptronic
Miasto/Region: Katowice
Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-02-25, 19:56   

Ja zastosuję coś takiego:
http://moto.allegro.pl/it...a_warszawa.html
a do tego później olej Mobil 1 0W40 albo 5W50. Ten drugi jest tańszy, nie znaczy że lepszy.Obstawiam ten pierwszy!

maciek33w 

Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 1.8T 150KM
Napęd: FWD
Rok: 1999
Skrzynia: Manual
Miasto/Region: Kraków
Wysłany: 2010-02-25, 20:03   

stasiuszef napisał/a:
Ja zastosuję coś takiego:
http://moto.allegro.pl/it...a_warszawa.html
a do tego później olej Mobil 1 0W40 albo 5W50. Ten drugi jest tańszy, nie znaczy że lepszy.Obstawiam ten pierwszy!

hehehe to daj znać jaki wynik, ja zarejestruję auto dopiero za tydzien kolo wtorku, to kolo nastepnego weekendu zmiana bedzie ;-) .

co do tego płynu do płukania, to wolalbym zeby powoli sobie syntetyk wszystko wypłukał, nawet jakby mialy sie pomieszać troche z starym, ale przy nastepnej zmianie juz powinno być ok

UWAGA :P do tego na forum a4 gosc napisał mi :

"ty musisz jezdzic na syntetyku. polecam MOTUL 8100 X-clean 5W-40. Znajdz kolege "dzik" na forum. ma dobre pormocje na Motula."

a do tego ciekawa lektura ;-) :

http://www.autoporadnik.p...rtykul?page=0,0

stasiuszef 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-02-26, 13:06   

Znalezione na autoporadnik.pl
Gościu pisze:

Cześć wszystkim. Ja u siebie stosuje oleje firmy motul i za każdym razem stosuje płukacz LIQUI MOLY PŁUKACZ DO SILNIKA!PRZED WYMIANA OLEJU- Motul Specific VW 504.00/507.00 5W-30. Obecnie mam nakrcone 360 tyś km i nic się nie szieje złego. W ostatnim czasie wymienianą już na forum Camry zalaliśmy tym olejem 5W 40 po uprzednim płukaniu silnika, efekt był taki (przypomne 3,0 24 V twin cam) że hydraulika silnika się wyciszyla od ręki i poprawiła się bardzo wyczówalnie kultura pracy silnika. Camry zrobiła na tym systemie już około 130tyś km i dodam że ma też już ponad 340tyś km. Smiało mogę wszystkim polecić i bez obaw Ciamcia jak zauważyłeś tam muszą być zwiąski rozpuszczalnikowe żeby rozpuścić te osady. W maximach też mam Motula i też uzywam tego specyfiku, pisałem juz gdzieś o tym na łamach forum. Pozdrawiam

Troche poczytałem i wychodzi na to że bardzo dużo osób przed wymianą płucze silnik i zalewa full syntetykiem.Nic złego sie nie dzieje, a jeszcze chwalą że silnik chodzi ciszej i mniej spala. CO do płukanek to tu jest jeszcze jedna, wg opinii również świetna: http://www.valvoline.pl/EngineFlush_index.html
Jak u siebie odkręce korek to jest syfu co niemiara, więc nic tylko płukanka i nowy olej. :mrgreen:

dark 

Silnik: 2.8 193KM
Rok: 2001
Miasto/Region: wroclaw
Wysłany: 2010-02-26, 14:05   

zapomnijcie o motulu, to jest specyfinczny olej stosowany w nowych silnikach lub dopiero poskladanych. olej ten pluka silnik i to powoduje jego rozszczelnienie, caly nagar schodzi. poza tym ten olej wymienia sie co 3000 km

RomanS 

Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Rok: 2000
Miasto/Region: Poznań
Wysłany: 2010-02-26, 14:33   

Panowie, tak sobie czytam z ciekawości te temat ale juz nie zabieram głosu. Sami widzicie, ze temat się wyczerpał i nic sensownego juz nie będzie.

Mam nadzieję, ze sami juz doszliście do wniosku, że nie ma jednego najlepszego oleju do Waszych silników :!:
Gdyby tak było, to wszyscy laliby ten jeden, nikt nie kupowałby innych, innych by w ogóle nie było bo by zbankrutowali Itd.

Tak samo jak nie ma jednych najlepszych opon, bo nikt nie kupowałby innych......itd, itp.

Zadając takie pytanie o najlepszy olej dostajecie mnóstwo opinii, i co opinia to inny olej.
Mało tego, duża część tych opinii to totalne bzdury (nie kazdy ma wiedzę ale opinie to tak :mrgreen: ).
A Wy nie wiecie kto się zna a kto myśli, że się zna :mrgreen: Rozumiem, że skoro zadaliście takie pytanie to sami jestescie laikami ;-) więc tego nie rozróżnicie. I dalej że skoro byście się znali to nie zadawalibyście takiego podstawowego pytania <ok>

Im więcej opinii tym mniejsza szansa, że dotrzecie do prawdy :mrgreen:

A w jaki sposób ustalicie czyja wypowiedź jest prawdziwa ? Wyciągając średnią statystyczną ? Urządzając głosowanie ?

Piszę to nie pierwszy raz, bo temat olejowy odżywa co kilka miesięcy średnio gdy nowym uzytkownikom forum nie "idzie" za bardzo w obsłudze szukajki a inni nowi chcą się popisać wiedzą i odkrywają tę samą Amerykę po raz kolejny :mrgreen:

Co do oleju: odpowiedni jest każdy olej spelniający specyfikację producenta dla danego silnika :!:
I w sprawnym silniku każdy taki olej spełni swoją funkcję. Jeżeli silnik nie jest sprawny to trzeba go naprawić a nie "ratować" jakimiś cudownymi olejami.

Zaś spośród olejów spełniających specyfikację ani ja Wam nie udowodnię, ze po przebiegu np. 100 000 km na oleju X silnik zuzył sie mniej niż na innym, ani Wy mnie nie udowodnicie, że właśnie z powodu tego oleju zużył się więcej <ok>

stasiuszef 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-02-26, 15:03   

Kolego RomanS z całym szacunkiem do Ciebie, ale o co Ci chodzi i skoro nie masz nic do powiedzenia to po co zabierasz głos?Przy okazji co kawałek wstawiasz "uśmieszek", czyżbyś się z nas naśmiewał?Forum jest po to żeby dojść do jako takiej prawdy i pomagać sobie nawzajem.Twój post nic nowego ani dobrego nie wnosi, a tylko ubliżasz tym którzy próbują coś sensownego się dowiedzieć i wprowadzić to w życie.

Jeżeli spojrzysz na daty wstąpienia do klubu to zauważysz że nie wszyscy są "świeżakami".Nie pomyślałeś że może wszyscy szukali w "szukajce", ale nie znaleźli??Bo ja np. szukałem i nie znalazłem informacji mnie satysfakcjonujących.

W tym temacie jest przytoczonych kilka linków do artykułów które jednoznacznie dają do zrozumienia że zmiana z 10W40 półsynt, na full to żadna wielka sprawa i można to robić bez obaw. A Ty wyjeżdżasz że nikt się nie zna, wszystkie oleje są do bani, założę się że tylko Twój który masz w swoim silniku jest ok!
I na koniec: mnie osobiście bardzo pomogli co poniektórzy klubowicze wrzucając właśnie owe artykuły w których wypowiadają się ludzie którzy dokonalui tego czego ja chcę dokonać.I jeszcze jedno: dowiedziałem się dzięki temu postowi że wlałem tandetny olej, o słabej jakości i nie odpowiedni do mojego silnika.To mi wystarczy.
prośba do Ciebie, zabieraj głos jak masz coś sensownego do powiedzenia, a jak nie masz to sobie "czytaj z ciekawości" tak jak napisałeś, a nie rób dymu.
P.S. Nie odbierz tego jako atak na Ciebie, w końcu powinieneś mieć coś sensownego do powiedzenia, w końcu "Super User" zobowiązuje, a my szaraki tak sobie tylko tutaj plotkujemy o pierdołach!

maciek33w 

Wysłany: 2010-02-26, 15:32   

wydaje mi sie właśnie po to jest forum, by porozmawiać i wrocic czasem do tematu, inaczej wszyscy mogli by nawiazywać caly czas do szukajek i tam odsyłać zamykajac fora , bo wszystko juz prawdopodobnie kiedys było obmawiane. ja natomiast mysle ze kazdy przypadek jest indywidualny i tak jak tu mi takze wiele pomogło. dlatego za 1.5 tyg bedzie zmiana na motul 5w40 x-cess, a kolega dark niewiem skad wytrzasną informacje zeby nie lać motulu a tym bardziej ze wymienia sie go co 3 tys :shock:

kazdy ma swoje zdanie, ja np nigdy nie nalalbym mobila do auta, w sklepach go maja bo jest tani i to polecaja, tak jak tata mowi " eee wlej mobil 10w40 " kolega tez, do hondy VTEC :| " ooo na mobilu jezdzi "...

stasiuszef 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-02-26, 16:03   

maciek33w mówisz o tym?? Wygląda nieźle.
http://moto.allegro.pl/it...l_6_litrow.html

Warto wejść na www.liqui-moly.pl

Tam w zakładce wpisać wszystkie dane silnika i auta i wyskoczy nam co mamy wlać, fajna sprawa.Oto mój przykład:
http://www.www.liqui-moly...g-wymiany-oleju

RomanS 

Wysłany: 2010-02-26, 16:30   

stasiuszef, z całym szacunkiem również do Ciebie :mrgreen:
Uśmieszki są po to by ich używać, jesteśmy na pogrzebie czy co :?: :mrgreen:

Chciałem Wan pomóc bo im większ ilośc postów w tym temacie tym większe bicie piany i tym głębiej siedzicie w .... nie napisze gdzie bo się naindyczysz znowu.

stasiuszef napisał/a:
W tym temacie jest przytoczonych kilka linków do artykułów które jednoznacznie dają do zrozumienia że zmiana z 10W40 półsynt, na full to żadna wielka sprawa i można to robić bez obaw. A Ty wyjeżdżasz że nikt się nie zna, wszystkie oleje są do bani, założę się że tylko Twój który masz w swoim silniku jest ok!

Przecież kilka (lub-naście postów wczesniej napisałem jakich olejów mozna użyć :!: :!: :!:

Jedynym rozstrzygnięciem jest wiedza podana przez instrukcję obsługi, gdzie masz podaną specyfikację oleju i tego się trzymaj. :!: :!: :!:

Jeżeli wolisz wiedzę typu "a mój mechanik to to i tamto" - bo dostaje większe rabaty od jakiejs firmy; "a przez telefon z ASO to to "- bo maja umowę z jakąś firmą"
a bo w jakimś artykule to to i tamto (sponsorowany) to Twój wybór

Jeżeli komuś silnik trzyma szczelność tylko dzięki nagarom to potem faktycznie po ich wypłukaniu może się rozlecieć <ok>

Nigdzie nie napisałem, że wszystkie oleje są do bani :!: gdzie to wycztałeś w moim poście, że tylko ten co ja leję jest dobry :?:

stasiuszef napisał/a:
.S. Nie odbierz tego jako atak na Ciebie, w końcu powinieneś mieć coś sensownego do powiedzenia, w końcu "Super User" zobowiązuje, a my szaraki tak sobie tylko tutaj plotkujemy o pierdołach

Kurde a z tym to już nie wiem o co Ci chodzi :?: :?: :?:

Podaję Ci wiedze fachową to nie chcesz wierzyc, wolisz wiedzę z artykułów, linków z innych for itp.
Twoja sprawa, ale nie atakuj mnie w ten sposób :!: proszę :!:

Co mam Ci napisac, że faktycznie plotkujecie o pierdołach :?: (Sory, sam to napisałeś ;-)

stasiuszef 

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 2010-02-26, 19:14   

RomanS napisał/a:
Jeżeli wolisz wiedzę typu "a mój mechanik to to i tamto"

Właśnie staram się unikać takich opinii bo mechanicy w większości to patałachy!
Komuś w życiu trzeba wierzyć i komuś trzeba zaufać.Ludzie przy podjęciu jakichkolwiek decyzji szukają poparcia i opinii u innych i na podstawie zaczerpniętej wiedzy podejmują decyzję.
RomanS napisał/a:
Przecież kilka (lub-naście postów wczesniej napisałem jakich olejów mozna użyć :!: :!: :!:

Rzeczywiście cofnąłem się wstecz i napisałeś jedynie o oleju Mobil 1 który w porównaniu z innnymi wypada troszkę słabiej.Lepsze np. to Motul i Liqui Moly.

RomanS napisał/a:
Jeżeli komuś silnik trzyma szczelność tylko dzięki nagarom to potem faktycznie po ich wypłukaniu może się rozlecieć

Czytałem kilka artykułów, wypowiedzi fachowców i nie ma mowy o rozleceniu się silnika.Podobno jest to mit!A jak jest naprawdę- nie wiem.

RomanS napisał/a:
Podaję Ci wiedze fachową to nie chcesz wierzyc, wolisz wiedzę z artykułów, linków z innych for itp.

Powiedz mi proszę na jakiej podstawie akurat Tobie mam wierzyć, a nie fachowym poradom z artykułów i doświadczeń innych??Masz jakieś podstawy, testy na swoim koncie żeby twierdzić że to akurat Ty masz rację???Cofnij sie 3 posty wstecz- traktujesz swoje wypowiedzi jak wyrocznia.

RomanS napisał/a:
Co mam Ci napisac, że faktycznie plotkujecie o pierdołach :?:

Wiesz co kolega Piotruś, pawelk600 też są SuperUserami, ale jak oni coś napiszą to masz pewność w 100% fachowej wiedzy.Nie raz mi pomogli swoimi wypowiedziami.
I jeszcze raz zaapeluję; jeżeli masz zamiar się tu ze mną wykłocać, a nie pomagać to ja wysiadam bo szkoda moich nerwów.Nic konkretnego na tematy mnie interesujące się no dowiem, tylko tyle że to Ty jako jedyny podajesz fachować wiedzę.

slavi16 

Jeżdżę: - nie! pomykam!
Miasto/Region: Lublin
Wysłany: 2010-02-26, 19:42   

Panowie!
Proszę się powstrzymać od osobistych wypowiedzi i trzymać się tematu!

Tematy nie poprawione po pierwszej uwadze Moderatora będą usuwane do Śmietnika bez względu na ich wartość merytoryczną!

maciek33w 

Wysłany: 2010-02-26, 19:44   

uhuhuhuuhuuuu goraco sie robi, nie mniej jednak zostały dwa do wyboru wg mnie:

http://allegro.pl/item918...w_30_w_24h.html
i
http://allegro.pl/item926...ger_gratis.html

jest jeszcze motul 8100 CLEAN , ale jest drozszy o jakies 30-40 zł ale nie dodzwonilem sie do dilerów czym sie to rozni :/ , bo te 5 w 50 to chyba juz do jakiś wyzszych temperatur i agresywnej jazdy :P to mnie nie dotyczy raczej, chyba ze przy nastepnej zmianie po czipie :>

RomanS 

Wysłany: 2010-02-26, 20:29   

maciek33w, pierwszy to olej do pompowtryskow diesla, zobacz jakie specyfikacje spełnia . Więc chyba odpada, nie ?

Ty szukaj oleju ze specyfikacją 500 00, 501 01 lub 502 00
Ostatnio zmieniony przez RomanS 2010-02-26, 20:34, w całości zmieniany 1 raz  

maciek33w 

Wysłany: 2010-02-26, 20:31   

widocznie z przemeczenia przy pracy cos mi sie juz grzeja styki w mózgu ;-) , wpisywalem na liqy moly dot pl i wklepalem tam 1.8T , pomyłka jakas <ok>

RomanS 

Wysłany: 2010-02-26, 20:38   

No ale masz właśnie 1,8 T :roll: (przynajmniej tak masz w profilu)

Wyœwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu