Forum Audi A6 Klub Strona Główna




PRZYPOMNIJ HASLO

 

 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

SKLEP AUDI felgi audi a6 audi a6 xenon reklama Tarcze, hamulce forum a6 forum a6
Sklep, części Sklep alufelgiExpress Parts Regeneracja HC Wyświetlacz LCD AZ Auto Serwis Układ hamulcowy Auto Oświetlenie Sklepledowy.pl


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: 0x4B25A
2013-05-21, 10:20
[a6 c6 2.4] opinie o silniku.
Autor Wiadomość
0lukasz 


Model: Inne
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: Inny
Napęd: FWD
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Wiek: 35
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 3
Skąd: rzeszow
Wysłany: 2010-06-06, 22:28   [a6 c6 2.4] opinie o silniku.

witam uzytkownikow forum,
koledzy powiedzcie mi dlaczego tak malo o tym silniku jest napisane na forum ? przymierzam sie do kupna audi a6 c6, chcialem na poczatku kupic diesla 2,0 lub 3,0, ale po przeczytaniu forum mysle ze skutecznie sie wyleczylem z tych silnikow, nie wyobrazam sobie sytuacji kiedy wydaje 60 tysiecy za samochod a on sie psuje i musze sie martwic czy nie stanie mi na drodze, wiec padl wybor na benzynke 2,4. Jednak na forum jest bardzo malo informacji o tym silniku w modelu C6 i teraz moje pytanie, jest taki super, ze sie nie psuje i po prostu z tego powodu nie pisze sie o nim na forum czy jest to taki zlom ze szkoda czasu na komentowanie go na forum. Interesuje mnie rocznik 2004/2005, mysle ze sprowadze go z niemiec. Znacie jakis uczciwych "sprowadzaczy" ? takich ktorzy nie zabija mnie dla tej gotowki ktora bede mial ze soba w trakcie wyjazdu.
 
 
Tomek.TDI 



Model: A6 C6
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BSG
Imię: Tomek
Wiek: 31
Dołączył: 1 Kwietnia 2008
Posty: 2356
Skąd: Warszawa
0lukasz 


Model: Inne
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: Inny
Napęd: FWD
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Wiek: 35
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 3
Skąd: rzeszow
Wysłany: 2010-06-06, 23:43   

co jest zlego ? odsylam do lektury forum ;) , w glowie mi sie po prostu nie miesci ze w aucie za 200k do wymiany z miejsca "polowa silnika",
na nic nie licze kolego z przebiegami, chce po prostu otrzymac opinie na temat silnika 2.4 benzyny bo nie znalazlem na forum,
czy 300k km to duzo ? nie wiem, mam w rodzinie astre 93 rocznik 1.4 benzyna, 420k km na liczniku bez remontu i zepsuc sie niechce, ale co ja porownuje starego opla do nowego audi ;)

[ Dodano: 2010-06-07, 21:31 ]
koledzy nikt nie pomoze ? nikt nie ma tego silniczka ? moze cos slyszeliscie chociaz ? warto / nie warto
 
 
Tomas
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-08, 00:51   

Mialem ten silniczek 2 lata w c6 ,no coz jak kazda benzynka w audi niezawodny i bez komplikacji wszystko w tym temacie przebieg 200 tys.rozrzad jest na lancuchu ale nie slyszalem zeby to lecialo tak jak w dizlach 3.0.Co do ilosci wypowiedzi na forum o tym motorku to jest kilku urzytkownikow 2.4 c6 moze koledzy potwierdza bezawaryjnosc tego motorku,95% fascynatow audi c6 kupuje motory w dizlu nie wiedzac czemu liczac na oszczednosci dodam ze pozorne :mrgreen:
 
 
Tomek.TDI 



Model: A6 C6
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BSG
Imię: Tomek
Wiek: 31
Dołączył: 1 Kwietnia 2008
Posty: 2356
Skąd: Warszawa
Bolekru 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 124
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-10, 13:43   

No ja takim autkiem pomykam, bardzo przyjemna jazda, no może 177 PS to nie zawrot głowy ale calkiem przyzwoicie, jeżdzę 8miesięcy - bezawaryjnie - polecam.

ps. chcąc oszczędności, można włożyć gaz , są koledzy na forum i bardzo chwalą.
_________________
Pozdrawiam
 
 
szerszeń 



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 17
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2010-06-11, 19:52   

Witam ja także jeżdżę z takim motorkiem 1,5 roku i jak wyżej żadnych problemów, co do tych 177 koników to jest wystarczające, brat w a4 b8 2.0 T 140 KM 0-100 wącha spalinki :) , wymień sobie kolego filtr powietrza a zobaczysz różnicę, co do gazu w takim aucie to po mojemu chore, szkoda silnika no i widok c6 tankującej gaz żenada,
_________________
Jest : Audi A6 2.4 177 KM i dżwięk V6
Ford Probe 2.2 t 186 KM/342 Nm.
było Audi A4 1.8 T. 95 r.
 
 
Bolekru 


Model: A6 C6
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Pomógł: 5 razy
Wiek: 48
Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 124
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-06-12, 09:36   

szerszeń napisał/a:
Witam ja także jeżdżę z takim motorkiem 1,5 roku i jak wyżej żadnych problemów, co do tych 177 koników to jest wystarczające, brat w a4 b8 2.0 T 140 KM 0-100 wącha spalinki :) , wymień sobie kolego filtr powietrza a zobaczysz różnicę, co do gazu w takim aucie to po mojemu chore, szkoda silnika no i widok c6 tankującej gaz żenada,


ja gazu nie polecam, tylko tak napisałem, że można, "widok c6 tankującej gaz żenada" :-D
_________________
Pozdrawiam
 
 
Tomek.TDI 



Model: A6 C6
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BSG
Imię: Tomek
Wiek: 31
Dołączył: 1 Kwietnia 2008
Posty: 2356
Skąd: Warszawa
KMS 


Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2005
Skrzynia: Manual
Imię: Ryszard
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 15 Mar 2009
Posty: 377
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-12, 12:47   

Mogę tylko potwierdzić, żadnych problemów z silnikiem.
Jazda gaz-benzyna bez różnicy (poza sferą finansową <ok> )

szerszeń napisał/a:
widok c6 tankującej gaz żenada,

Widok takich wypowiedzi jest żenujący.

szerszeń napisał/a:
szkoda silnika

Widziałeś ten motor uszkodzony z powodu gazu? czy tylko powtwrzasz zasłyszane bzdury?
 
 
0lukasz 


Model: Inne
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: Inny
Napęd: FWD
Rok: 1993
Skrzynia: Manual
Wiek: 35
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 3
Skąd: rzeszow
Wysłany: 2010-06-12, 13:06   

dziekuje koledzy bardzo za opinie, fajnie ze temat ruszyl, tak jak myslalem audi benzyna to po prostu niezawodnosc, co do gazu to czy oszczedzanie jest zenujace ? pudzianowski w hummerze zamontowal, a on biedny nie jest ;)
 
 
szerszeń 



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual
Dołączył: 18 Cze 2008
Posty: 17
Skąd: Bełchatów
Wysłany: 2010-06-12, 14:23   

Napisałem swoje zdanie co do gazu w takim aucie, przecież 2.4 nie pali bóg wie ile, średnia u mnie to 7/9 l na 100 km (tyle co poprzednie a4 1.8 t lub polonez) a wolno nie jeżdżę, nie przesadzajcie jakbym patrzał na spalanie to kupiłbym diesla lub mniejsze auto. To tylko moje zdanie, sorki jeśli kogoś uraziłem :) Peace
_________________
Jest : Audi A6 2.4 177 KM i dżwięk V6
Ford Probe 2.2 t 186 KM/342 Nm.
było Audi A4 1.8 T. 95 r.
 
 
Tomek.TDI 



Model: A6 C6
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BSG
Imię: Tomek
Wiek: 31
Dołączył: 1 Kwietnia 2008
Posty: 2356
Skąd: Warszawa
Tomas
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-12, 20:29   

Z tym gazem to jak kto woli-teraz sa juz takie instalki ze jak KMS napisal nie ma roznicy(benzynka czy gaz),a co do szkodliwosci gazu na silnik nie ma jednoznacznych stwierdzen ze gaz szkodzi silnikowi, to tylko ludzie ktorzy nie mają z tym do czynienia snują takie plotki-stwierdzenia (TAKA FURA A NA GAZ)zawsze mnie smieszyly,pol europy jezdzi na gazie i jakos sie nikt tego nie wstydzi <ok>
 
 
mariuszatko 


Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual
Wiek: 33
Dołączył: 17 Cze 2010
Posty: 1
Skąd: Trzebinia
Wysłany: 2010-06-17, 21:32   koledzy prosze o pomoc

zamierzam kupic A6 C6 2,4 V6 o mocy 177 KM 2004rok . prosze o wszelkie informacje , wyczytałem juz że pocie sie uszczelka pod glowica, od właśćciela wiem że w tym silniku jest na rozrzadzie łancuch (podobno). obecnie autko maoloko 18000 . prosze takze o wszelkie sugestie co sprawdzic podczas zakupu.
 
 
@krawczyk@
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-24, 16:53   

Dzięki za info :-) skoro jeździłeś c5 to może powiesz mi cos więcej na temat tego autka?
 
 
Tomek.TDI 



Model: A6 C6
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BSG
Imię: Tomek
Wiek: 31
Dołączył: 1 Kwietnia 2008
Posty: 2356
Skąd: Warszawa
progressowy 



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual
Wiek: 36
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 171
Skąd: POMORSKIE
Wysłany: 2010-12-25, 10:01   

Autko komfortowe,niezwykle ciche w środku. (najlepiej wyciszone z wszystkich,ktore eksplatowałem). Silnik 2,4 w zupełnosci wystarczajacy wzgledem masy autka. Konkurencja w 2,5tdi wysiada w trasie przy wyzszych predkosciach. Spalanie, rzecz oczywista ,to benzyna trzeba sie liczyc ze srednim spalniem ok 11l/100km a jak depniemy to i srednia 14l. Porównujac do nowszego modelu model C5 jest bardziej opłacalny poniewaz ewentualne naprawy mozna wykonac samemu w garazu. A i cześci pod dostatkiem i wcale nie takie drogie jak do skomplikowanego C6. Mankamety jak w kazdym aucie. Ale w nim jest niewiele akurat.
Przed zakupem przejżyj dokładnie wycieki bo te silniki w c5 czesto są zalane od spodu.
Prowadzenie auta dobre,ciut z miekkie wobec czego reaguje na silniejsze podmuchy wiartru itd. Mysle,że odpowiednio szerokie ogumienie pomoze to wyeliminowac.
Z forum mozesz naczytac sie o kupie usterek ale to raczej mają problemy Ci ktorzy eksploatują je na LPG. Oczywiście to nie wina samego gazu lecz olewkowego montazu i słabych instalek.
P.S. Auta z tych własnie lat to ostanie tzw dobre samochody. Nastepne modele to tylko prestiż i forsa.
_________________
Było c5 i c6 z motorami 2.4.
Jest O1 1,9tdi
 
 
@krawczyk@
[Usunięty]

Wysłany: 2010-12-25, 10:28   

Dzięki słyszałem właśnie że jedynym mankamentem są te wycieki z pod uszczelki ale to w końcu nie nowe autko. Od jakiegoś czasu myślę o jego zakupie i na wiosnę chyba to zrealizuje :-D. Mam jeszcze jedno pytanko ile może mnie wynieść całkowita wymiana rozrządu wolę wiedzieć niż mają mnie oszukać w warsztacie, no i ile gotówki szykować.
 
 
progressowy 



Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 177KM
Napęd: FWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual
Wiek: 36
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 171
Skąd: POMORSKIE
Wysłany: 2010-12-25, 10:54   

Chyba 1100zł za kompletny wraz z wymiana. Juz nie pamietam dokładnie bo to było pare lat temu i dokonywane przez brata bo to on odkupił to autko.
_________________
Było c5 i c6 z motorami 2.4.
Jest O1 1,9tdi
 
 
Tomek.TDI 



Model: A6 C6
Nadwozie: Sedan
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: FWD
Rok: 2006
Skrzynia: Manual
Kod silnika: BSG
Imię: Tomek
Wiek: 31
Dołączył: 1 Kwietnia 2008
Posty: 2356
Skąd: Warszawa
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: