Wysłany: 2010-07-21, 12:16 (A6 C5) Wyciek z tiptronica
Wyciek tego oleju to chyba wyciek ze skrzynki rozdzielczej.
Jego kolor jest ciemny. A miejsce wycieku jest między skrzynią a wałem który idzie do tyłu samochodu
Ostatnio zmieniony przez marcebo 2010-07-21, 13:59, w całości zmieniany 1 raz
To zależy ile już Ci oleju ubyło i jak dużo przepuszcza simering.Do skrzynki rozdzielczej wchodzi 0,8 l oleju.Oceń sam ile oleju ubywa obserwując plamy pod samochodem po nocy.Ten olej to przekładniówka 75W-90 więc ubywa raczej w niewielkich ilościach, co nie oznacza że wogóle nie ubywa.Na prawdę nie ma z tym wielkiej roboty i warto to zrobić, bo lepiej zapobiegać niż leczyć.Poz
Model: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.5TDI 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Automat Pomógł: 234 razy Dołączył: 07 Mar 2009 Posty: 2445 Miasto/Region: Beskidy i Śląsk
Wysłany: 2010-07-21, 14:13 Re: (A6 C5) Wyciek z tiptronica
marcebo napisał/a:
A miejsce wycieku jest między skrzynią a wałem który idzie do tyłu samochodu
Tutaj (klik!) znajdziesz rozwinięcie tematu uszczelniacza flanszy wału napędowego ... .
Przeczytaj uważnie żeby ASO z lichwiarsko moderowaną ETKĄ nie wmusiło w Ciebie zakupu całego zestawu naprawczago za absurdalnie wysoką i złodzejsko ustawioną cenę ... !!
PS : Z informacji przesłanej mi na PW wynikało jednoznacznie, że pytasz o wyciek oleju ze skrzyni biegów na łączeniu z silnikiem ... i takiej awarii dotyczyła udzielona Ci odpowiedź (i podtrzymuję, ze wyciek tego rodzaju w każdej chwili moze zamienić się w potop uniemożliwiający kontynuowanie jazdy, a niezauważony na czas może wytopić skrzynię biegów).
Jednak z tego co napisałeś w tym temacie wynikałoby, że wyciek jest z drugiej strony skrzyni i obcieka tylko uszczelniacz flanszy wału napędowego. Taka usterka oczywiście nie jest równie groźna w skutkach co nieszczelność pompy oleju tipa ale czy można tak jechać aż do Chorwacji i spowrotem - osobiście wątgpię i odradzam. Wymiana uszczelniacza nie trwa całymi wiekami ... .
Raczej nie zdąże bo wyjeżdzam jutro. Jest to bardzo mały wyciek i kapie dosłownie po 2- 3 kropelki. zobacze jeszcze czy jutro w ASO by mi nie zrobili i ile za to bedą chcieli
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum