Nasze kluby {regulamin forum} Regulamin {wesprzyj nas} Wesprzyj nas Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia A6 wyszukiwarka} Szukaj! Chat Download Pliki A6
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Masz sklep motoryzacyjny ? ... Zapraszamy do reklamy! Audi A6 Klub Polska. (e-mail)

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: slavi16
2009-12-13, 16:26
[A6 C5 2.8] Wiatrak od chlodnicy (wiekszy)
Autor Wiadomość
misiak78 

Model: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Diesel
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Rok: 2005
Skrzynia: Manual
Miasto/Region: Poznan/Anglia
Wysłany: 2009-01-26, 13:41   [A6 C5 2.8] Wiatrak od chlodnicy (wiekszy)

Mam pewien problem i nie wiem co z nim poczac. Otoz kupujac auto, wiatrak na chlodnicy (wiekszy, po prawej stronie) nie posiadal jednego z pior. Nie czekajac wiec za dlugo wymienilem go na nowy. Po 3 miesiacach zagladam pod maske i widze ze znow brakuje jednego z pior - moze slaba jakosc zamiennika pomyslalem.
Wczoraj znow spogladam na wiatrak, a tu niespodzianka! Brakuje kolejnego piora.
Czy ktos kiedykolwiek spotkal sie z problemem wylamywania pior wiatraka??
Dodam ze o nic nie haczy...

Arek_R 

Model: Nie mam
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Benzyna
Silnik: Inny
Rok: 1992
Jeżdżę: Calibra Opel tymczasowo
Miasto/Region: Gdańsk
Wysłany: 2009-01-26, 13:57   

Musi coś haczyć jak sie urywa , przeciez sam z siebie się nie urwie.

liberro 

Model: A6 C5
Silnik: 2.7T 250KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Miasto/Region: częstochowa
Wysłany: 2009-01-26, 14:04   

Panowie ale tam nic nie haczy. Jeśli ten większy to prawdopodobnie chodzi Ci o wsikoze czyli ten wiatrak większy napędzany paskiem. Niestey jeśli gubisz pióra na próżno Ci szukać przyczyny innej niż walnięte sprzegło wisko . Poporstu sprawdź czy na paracującym silniku jesteś w stanie zatrzymać wentylator palacami . Tylko delikatnie to rób. Jeśłi sprzęgło jest dobre powinieneś go po dłuższej lub krótszej chwili zatrzymać . Jeśli Ci się to nie uda to wtedy lipa . Dlatego też łamią Ci się łopatki ponieważ sprzegło nie działa przy np ostrym gazowaniu wiatrak ten przyśpiesza tak jak wzrastają obroty silnika i niestety nie wytrzymują tego łapatki .

O Hehe widzę że komuś pomogłem 1 RAZ :) )) to miło

misiak78 

Wysłany: 2009-01-26, 18:09   

Dzieki za podpowiedz... lece do garazu testowac... Oby mi paluchow nie pourywalo przy okazji :)

...Ufff... spowrotem. Niestety ZONK, to nie wiskoza, zatrzymalem wiatrak reka i trzymalem przez kilkanascie sekund. Powtorzylem operacje kilka razy. Zatrzymuje sie .. zagadka.

absajler 

Model: Inne
Rok: 1999
Wysłany: 2009-01-26, 18:36   

misiak78, Jak możesz palcami zatrzymać wentylator to visco jest walnięte. Tylko że jeszcze inne objawy do tego dochodzą utrzymująca się temperatura powyżej 90 stopni, wywalanie wody i zagotowywanie

http://www.profesjonalnemycieokien.pl/

rubio 

Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 3.0 220KM
Rok: 2002
Miasto/Region: Kraków
Wysłany: 2009-01-26, 19:29   

najlepiej weź sobie kogoś do pomocy...zapal samochód i na luzie dodawaj gazu a niech ktoś patrzy czy obroty wiatraka rosną razem z obrotami silnika. Zobacz co u mnie się stało :mrgreen: http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=6669
Mój delfin: http://www.a6klub.pl/a6-c...0427.htm#107304

dziq111 

Model: S6 C4
Nadwozie: Avant
Rok: 1996
Miasto/Region: Bieruń
Wysłany: 2009-01-26, 21:35   

jak dziala visco.........jak jest silnik zimny to visco bedzie prawie stało delikatnie moze sie krecic. jak silnik osognie temp to wentylator ma sie krecic wraz z obr. silnika ale do pewnego poziomu obr.
visco ma olej w sobie ktory odpowiada za sklejanie
http://www.a6klub.pl/s6-c...t9474.htm#95659 MOJA NIUNIA

liberro 

Silnik: 2.7T 250KM
Rok: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Miasto/Region: częstochowa
Wysłany: 2009-01-27, 00:12   

absajler napisał/a:
misiak78, Jak możesz palcami zatrzymać wentylator to visco jest walnięte. Tylko że jeszcze inne objawy do tego dochodzą utrzymująca się temperatura powyżej 90 stopni, wywalanie wody i zagotowywanie

Własnie że jak może je zatrzymać to jest dobre :) tak jest tu na forum i tak samo ja miałem :) Więc nie wprowacaj proszę ludzi w błąd Zanim połapałem się o co chodzi wymieniłem dwa wiatraki Absajler . I wiem że mam racje bo załozyłem oryginał z ASO nowy. Wiem że da się go zatrzymać palcami. Nie wiem na ile się znasz na mechanice ale ja mówię to z własnego doświadczenia :) Być moze są przpadki walnięćia sprzęgła wiskotycznego w taki sposób że wiatrak nie ma swoich obrotów i wtedy fakt woda się gotuje jednak w takim przypadku nie będą się łamać łopatki .

[ Dodano: 2009-01-27, 00:14 ]
rubio napisał/a:
najlepiej weź sobie kogoś do pomocy...zapal samochód i na luzie dodawaj gazu a niech ktoś patrzy czy obroty wiatraka rosną razem z obrotami silnika. Zobacz co u mnie się stało :mrgreen: http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=6669

Tak Rubio aż dostanie łopatką po oczach :) Próbowałem tego i bezpieczne to nie jest :) jak jebł....o to nie wiedziałem gdzie głowe schować :)

[ Dodano: 2009-01-27, 00:18 ]
dziq111 napisał/a:
jak dziala visco.........jak jest silnik zimny to visco bedzie prawie stało delikatnie moze sie krecic. jak silnik osognie temp to wentylator ma sie krecic wraz z obr. silnika ale do pewnego poziomu obr.
visco ma olej w sobie ktory odpowiada za sklejanie

dziq111 i tu masz racje z tym żę to jak szybko chodzi wentylator to róznie bywa :) u jednych szybciej u innych wolniej , nie zaprzeczalnym faktem jest to iż po przekroczeniu pewnej temeperatury pracy sprzęgło wiskotyczne załancza wenylator na stałe aby chłodzić silnik. I tak jak piszesz ciecz która jest w nim odpwiada za to iż podczas gwałtownego wzrostu obrotów obroty wentylatoa nie rosną w tym samym tempie. Kiedy wisko jest rąbniete wtedy wentylator nie wytrzymuje takiego przyspieszenia i siła odśrodkowo urywa łopatki. A widziałem jak duza jest to siła po mojej chłodnicy.

Qrcze to ja nie wiem misiak . Kiedy u mnie było rąbnięte palce mi chciało po urywać :/ jeśłi tak się stało to może masz dobrą to wiskoze . A może poprostu powolu Ci się ona kończy :/ Ja jednak obstawiałbym sprzęgło wiskotyczne jeśłi nie ma możłwiości żę co kolwiek innego tam się dostało. Tym bardziej że jest to tak samo poularny temat jak wlanięte steroniki ABS , który niestety też ostatnio przerobiłem :) Daj znać co było jak juz znajdziesz bo ja nie bardzo wiem co jeszcze w temacie mogę napisać . Innych przyczyn w zasadzie nie ma żądnych i gdybym miał trzecią ręke na zapasie to bym sobie jedną dał za to uciąć :-)

O Hehe widzę że komuś pomogłem 1 RAZ :) )) to miło

dziq111 

Model: S6 C4
Nadwozie: Avant
Rok: 1996
Miasto/Region: Bieruń
Wysłany: 2009-01-27, 06:35   

ja bardziej stawiam na lozysko na visco. aby sprawdzic sciagnij pasek wielorowkowy i sprawdz luzy w kazda strone.

jak włączysz silnik i po 20 s. dasz 2000 rpm to wentylator juz calym pedem chłodzi? charakterystyczny dzwiek sie wtedy wydobywa.

Ściagnij ten wentylator i poogladaj tą osłone co jest wokół niego moze przy duzych obrotach wciaga go i lamie lopatki.
ja tez mam visco walniete ale w druga strone :) gdy zimny od razu pracuje - tu jest zle ale wyłącza powyzej 3000 tyś obr silnika -- czyli nie zwieksza ciagu tak tez powinno byc czyli w moim przypadku jest to nie szkodliwe:) aczkolwiek bedzie nowe u mnie:)
http://www.a6klub.pl/s6-c...t9474.htm#95659 MOJA NIUNIA

rubio 

Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 3.0 220KM
Rok: 2002
Miasto/Region: Kraków
Wysłany: 2009-01-27, 10:21   

liberro napisał/a:
rubio napisał/a:
najlepiej weź sobie kogoś do pomocy...zapal samochód i na luzie dodawaj gazu a niech ktoś patrzy czy obroty wiatraka rosną razem z obrotami silnika. Zobacz co u mnie się stało http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=6669

Tak Rubio aż dostanie łopatką po oczach :) Próbowałem tego i bezpieczne to nie jest :) jak jebł....o to nie wiedziałem gdzie głowe schować :)

hahahahahah no w sumie racja...z BHP to ma mało wspólnego :mrgreen: ale to strasznie słychać że ten wiatrak chodzi za szybko...przecież to wyje masakrycznie...
Mój delfin: http://www.a6klub.pl/a6-c...0427.htm#107304

misiak78 

Wysłany: 2009-01-27, 17:02   

Sprawdzilem wiskoze na wszystkie sposoby. Po zapaleniu auta wiatrak chodzi identycznie z obortami silnika przez 20 sekund, Po uplywie tego czasu moge go juz przytrzymac reka. Nawet przy dodawaniu gazu do oporu wiatrak obraca sie w tym samym tempie.
Przetestowalem ze znajomym ktory trzymal wiatrak a ja mu dawalem ognia. (silnik rozgrzany do temp 90 stopni, temp oleju 80.
Nie cisnieniuje, plyn w normie temperatura OK.
Ale lopatki pourywalo.
Wiec wiskoza czy nie? czy moze czary?

absajler 

Model: Inne
Rok: 1999
Wysłany: 2009-01-27, 17:10   

To w takim przypadku zgadzam się z kolegą dziq111, łożysko ma bicie zaczyna wibrować i wentylator sie rozlatuje. To taka moje hipoteza

http://www.profesjonalnemycieokien.pl/

Wyœwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu