Wysłany: 2010-03-08, 22:26 [A6 C5 ] 2.7T Q czy 3.0 Q jaki lepiej wybrać.
Witam. Zamierzam kupić A6ustkę tylko w benzynce i w quattro. Nie chcę 2.4, bo jest za słabe, a chciałbym wersję po lifcie więc z sensownych silniczków pozostaję tylko 2.7T i 3.0. I teraz jak jest z awaryjnością w przypadku obu silniczków. Jakie mają spalanie i czy do 2.7T można lać 95 czy tylko 98 Jakie są koszty napraw; wymiana rozrządu, pompa wody, turbiny, generalki itp. Jak z elastycznością i czy ktoś śmigał autkami z tymi silniczkami, bo chciałbym się dowiedzieć jak bardzo ich osiągi się różnią.
Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 3.0 220KM
Napęd: Quattro
Rok: 2003
Skrzynia: Manual Pomógł: 12 razy Wiek: 30 Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 370 Miasto/Region: Kraków
Wysłany: 2010-03-08, 23:28
Co do 2.7T masz wszystko ładnie opisane w dziale który podał Ci Bolszakoof,
Jeśli chodzi o 3.0 to koszty takie same jak w 2.4 czy 2.8.
Pomyśl jeszcze nad 4.2
Dzięki koledzy za pomoc. Aha i jak te silniczki się w automatach sprawują, bo mówiąc szczerze to wolał bym manuala. Tańsze naprawy,mniejsze spalanie i co najważniejsze radość z jazdy
rubio, Ty masz akurat A6 3.0 q i to w manualu, możesz mi powiedzieć coś na temat spalania Ładnie silniczek ciągnie i przy ilu obrotach już przestaje Jakie ceny wymiany rozrządu i czy są bardzo awaryjne
rubio napisał/a:
Pomyśl jeszcze nad 4.2
Podobają mi się te zderzaczki i poszerzane nadkola ale silnik bardzo drogi w utrzymaniu. Nie mówię już o spalaniu, bo musiał bym wtedy mieć własną stację lub wpakować LPG na pokład, a nie jestem zwolennikiem gazu, bo on jest dobry tylko do zapalniczek i gazówek
Dzięki koledzy za pomoc. Aha i jak te silniczki się w automatach sprawują, bo mówiąc szczerze to wolał bym manuala. Tańsze naprawy,mniejsze spalanie i co najważniejsze radość z jazdy
rubio, Ty masz akurat A6 3.0 q i to w manualu, możesz mi powiedzieć coś na temat spalania Ładnie silniczek ciągnie i przy ilu obrotach już przestaje Jakie ceny wymiany rozrządu i czy są bardzo awaryjne
rubio napisał/a:
Pomyśl jeszcze nad 4.2
Podobają mi się te zderzaczki i poszerzane nadkola ale silnik bardzo drogi w utrzymaniu. Nie mówię już o spalaniu, bo musiał bym wtedy mieć własną stację lub wpakować LPG na pokład, a nie jestem zwolennikiem gazu, bo on jest dobry tylko do zapalniczek i gazówek
jak obserwuję ogłoszenia to po lifcie oba silniki w manualu z quattro bardzo rzadko można spotkać, co za tym idzie cena jest nie mała. Jak wystarczy Ci moc 3.0 i nie chcesz zamartwiać się o turbiny i dodatkowe czujniki to wybór prosty. Będziesz szukał więcej mocy, a w 2,7 można pobawić się małym kosztem to tylko BiTurbo
_________________ A6 C4 2.8 AAH QUATTRO MT jest
A8 D2 2.8 AAH QUATTRO MT jest i będzie ;)
To nie jest tak źle ze spalaniem. A możesz mi powiedzieć jak długo śmigasz swoim 3.0 i czy miałeś w nim już jakieś naprawy, remonty Aha i jaki styl jazdy preferujesz, bo to też ma duży wpływ na spalanie Ilu biegową skrzynię u siebie masz i czy w ogóle były 6 biegowe
Skrzynia: Manual Pomógł: 12 razy Wiek: 30 Dołączył: 02 Gru 2008 Posty: 370 Miasto/Region: Kraków
Wysłany: 2010-03-10, 19:09
Mam ją od 1.5 roku wymieniłem filtry, olej, klapki w kolektorze ssącym, przeguby i teraz czekają mnie tarcze+klocki
Nie liczę zmiany sprężyn na niższe, zabudowy audio, felg, ledów na tył i xenonów
Preferuje styl jazdy normalny z nasileniem na szybki
Skrzynie mam 6
A z tymi klapkami w kolektorze to coś poważniejszego się stało i drogie to jest w naprawie Po za tym normalne czynności związane z eksploatacją jak piszesz. Można wiedzieć ile tyś kilometrów robisz rocznie i używasz go na co dzień Aha i co do skrzyni yo były tylko w quattro 6 biegowe, bo wolał bym taką jak Ty masz czyli 6 Nie wiesz ile teraz kasy trzeba szykować na A6 z twoim silniczkiem, quattro i manualu Chciałbym je sprowadzić z Niemiec lub Szwajcarii, bo wiadomo lepszy stan i w Polsce kręcą ostro liczniki i wolał bym od prywatnego właściciela W 30 tyś się zmieszczę jak myślisz
Wysłany: 2010-03-10, 20:57
Z klapkami dziwna sprawa i rzadko się psują, ale jednak koszt 500zł
Rocznie robię 15-20tyś
Z tego co wiem to w 3.0 były chyba tylko manuale 6 lub tiptronic
Co do ceny to trochę ciężko będzie kupić za 30tyś chyba że sprowadzona czyli + opłaty
Zadbana i zarejestrowana z tego rocznika to 35-40 tyś
Z tą ceną za te naprawę tych klapek to mnie rozbroiłeś myślałem, że tu jakieś 2000 zł, a tu 500 zł czyli nie jest źle Ja właśnie rocznie robię tyle kilosów co Ty Ja szukam tylko 3.0 q w avancie czy sedanie mi bez różnicy, bo to i to ładne. Musi być tylko manual i tego będę szukał. Rocznik mi obojętny, bo na stan patrzę, ale i tak 3.0 były tylko w wersjach poliftowych więc wszystkie 3.0 q z manualem będę brał pod uwagę. Z cenami to zależy, bo mam znajomego co robi w niemczech i te ceny co są na autoscoutach i mobilach to są mocno zawyżone. Od właścicieli można dużo taniej wyrwać autka i pewne, bo te co są w ogłoszeniach to wiadomo drożej sprzedać chcą, bo więcej ludzi się interesuje jak jest w internecie. W większości wypadkach w ogłoszeniach właściciel "prywatny właściciel" okazuję się turkiem Wielkie dzięki za wszystkie info w sprawie tego silniczka, spalania i eksploatacji. Teraz pozostaje mi szukać tej jednej jedynej 3.0 quattro i w manualu
Jeszcze raz wielkie dzięki. Wiadomo wtedy widzi się same plusy, a jak się weźmie kogoś innego to looknie zimnym okiem na to i wtedy będę mieć prawdziwy obraz tego autka Jak zakupię sprzęcik to na pewno się pochwale na forum w odpowiednim do tego dziale.
Ja mam 2.7T w manualu innego niechce.Podejrzewam,że 3.0 też się fajnie kręci.Niestety nie miałem okazji śię przejechać Przed zakupem radze się przejechać jednym i drugim,wtedy będzisz miał najlepszy pogląd na te dwa silniki. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum