Model: Inne
Nadwozie: Inne
Zasilanie: Benzyna
Silnik: Inny
Napęd: RWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Gru 2008 Posty: 125 Miasto/Region: Warszawa/Łódź
Wysłany: 2009-03-31, 09:03
Nie wiem jak inni, ale ja zmieniłem płyn wyciągając go strzykawką, bo nie mogę znaleźć spustu (nie wiem czy w ogóle istnieje - płyn kupiłem oryginalny w ASO - zielony). Całą operację wykonałem na wyłączonym silniku. Na uruchomionym motorze sprawdziłem stan płynu i dolałem do górnej granicy bagnetu. Nadmienię że wcześniej byłem w serwisie audi, i usłyszałem diagnozę, że ciężki silnik, to na pewno poleciała maglownica (?), i dodatkowo pompa do wymiany. Nie chciało mi sie wierzyć więc zmieniłem płyn, uzupełniłem, a i w tym czasie wymieniłem też końcówkę drążka kier. Problem z dochodzącym dźwiękiem zanikł definitywnie.
Quick ja zrobiłem podobnie, 1 litr na poszedł na dolewki i odsysanie, potem kilka ruchów kierą na wyłączonym motorze, tak kilka razy aby brud wypłukać, drugi literek już czyściutki
_________________ Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."
Model: A6 C5
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.4 170KM
Napęd: Quattro
Rok: 2002
Skrzynia: Tiptronic Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 1740 Miasto/Region: pomorskie
Wysłany: 2009-03-31, 11:11
Quick napisał/a:
ja zmieniłem płyn wyciągając go strzykawką, bo nie mogę znaleźć spustu (nie wiem czy w ogóle istnieje
a ile udało Ci się wyciągnąć
co do spustu to jest, a dokładnie odłącza się od zbiorniczka "ten cieńszy przewód" kręci w prawo i lewo kierownicą, można też załączyć silnik na chwilę i wykonać tą samą operację
bo nie ma innej szansy na wymianę całego płynu bo w pompie zostanie sporo
Model: Inne
Nadwozie: Inne
Silnik: Inny
Napęd: RWD
Rok: 2004
Skrzynia: Manual Pomógł: 2 razy Wiek: 34 Dołączył: 13 Gru 2008 Posty: 125 Miasto/Region: Warszawa/Łódź
Wysłany: 2009-03-31, 12:19
wyciągnąłem tylko to co było w zbiorniku, ile sięgnąłem strzykawką. Raczej obawiałbym się odpalić silnik, i kręcić kierownicą bez płynu w zbiorniku, wolałbym nie zpowietrzyć układu (jak potem odpowietrzyć, wolę się dowiedzieć na przykładzie doświadczeń innych majsterkowiczów ).
Grunt że działa bez uwag
Silnik: 2.4 170KM
Rok: 2002
Skrzynia: Tiptronic Pomógł: 31 razy Dołączył: 31 Paź 2008 Posty: 1740 Miasto/Region: pomorskie
Wysłany: 2009-03-31, 15:09
Quick napisał/a:
wyciągnąłem tylko to co było w zbiorniku, ile sięgnąłem strzykawką
to co jest w ziorniczku to jest pryszcz
w całym układzie jest niespełna litr
nie da się tego zapowietrzyć, przecież jest obieg zamknięty, jakoś w ASO czy też warsztatach (kto wie czy w warsztatach) wymieniają cały płyn
ja robiłem powyżej opisaną metodą i jest gites, jak ktoś ma pytania to walić
Silnik: 2.8 193KM
Rok: 2000
Skrzynia: Manual Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Paź 2008 Posty: 38 Miasto/Region: BARYCZKA
Wysłany: 2009-03-31, 15:13
Witaj ja na lekko wyjącej pompie zrobiłem jakieś 7 tys kilometrów i dalej chodziła ale denerwowała mnie jej głośna praca i kupiłem nową
Pozdrawiam Olek
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.8 210KM
Rok: 2001
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdżę: BMW 330i ZHP Pomógł: 1 raz Wiek: 25 Dołączył: 08 Sty 2009 Posty: 275 Miasto/Region: Nowy Jork
Wysłany: 2009-04-03, 02:18
kolega morfeusz27 ma racje... i zwykla wymiana plynu z plukaniem czesto pomaga na wycie pompy. stara pompa mi sie rozleciala , wymienilem na nowa i wyla... wymienilem plyn przeplukalem i teraz nawet niegwizdnie.! pzdr
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum