Nasze kluby {regulamin forum} Regulamin {wesprzyj nas} Wesprzyj nas Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia A6 wyszukiwarka} Szukaj! Chat Download Pliki A6
 Ogłoszenie 
Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj ze standardowej lub poniższej, dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

Masz sklep motoryzacyjny ? ... Zapraszamy do reklamy! Audi A6 Klub Polska. (e-mail)

Poprzedni temat «» Następny temat
[S6 c5]wycieki w okolicy turbo i bialy dym na zimnym silniku
Autor Wiadomość
Robtoy 

Model: Inne
Nadwozie: Avant
Zasilanie: Benzyna
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Rok: 2000
Skrzynia: Tiptronic
Jeżdżę: kiedy tylko moge
Miasto/Region: lubuskie
Wysłany: 2010-03-06, 04:25   [S6 c5]wycieki w okolicy turbo i bialy dym na zimnym silniku

Witam wszystkich bezwzglednie serdecznie.jestem tu nowy wiec z gory przeprosze za wszystko to co zrobilem niezgodnie z regulaminem.Panowie jestem zdruzgotany i potrzebuje waszej doraznej pomocy w postaci porad i podzielenia sie zemna wasza bezcenna gromadzona latami poprzez uzytkowanie waszych ccco wiedza.Niechce was zaudzac ta cala dramatyczna historia,ktora wlasnie przechodze wiec przejde bezposrednio do glownego tematu,a mianowicie autko posiadam od 1 tyg kupil je dlamnie moj stryj miesiac temu gdyz ja pracuje daleko poza granicami i niemam mozliwosci przyjazdu.prez miesiac autko bylo u mezchanika,ktory mial ja zrobic juz czlkowicie na cacy w co wpakowalem notabene kolejna gore kasy.Jak juz pisalem autem jezdze od tygodnia wczoraj spostrzeglem na betonie plame oleju dzis rano po odpaleniu bialy dym po z wydechow ale gdy silnik sie zagrzal wszystko wrocilo do normy jednakze pojechalem z tym do tutejszego mechanika,ktory to ztwierdzil ze turbiny kaput i mam kupic nowe poniewaz zaobserwowal iz wycieki sa po obu stronach silnika w okolicach wlasnie turbin.Ale ja uwazam ze turba sa jeszcze git gdyz pracuja ladnie i cicho pozatym taka operacja jak zmiana turbin na nowe w tym kraju gdzie teraz jestem to koszty po przeliczeniu na pln zedu 15,000pln wiec sami rozumiecie ze jestem w powaznym potrzasku i potrzeba mi waszych bezcennych spostrzezen odnosnie mojego przypadku.Z gory dziekuje za wasz czas,fachowa wiedze i wykazana inicjatywe w pomocy mi i mojej swiezo upieczonej choc lekko niedomagajacej S6

corel 

Model: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Zasilanie: Benzyna+LPG
Silnik: 2.8 193KM
Rok: 1998
Skrzynia: Manual
Miasto/Region: Trójmiasto
Wysłany: 2010-03-06, 15:18   

Robtoy, powiedz mi co mechanik miał zrobić z autem? Skoro miesiąc czasu auto u niego przeleżało a Ty jeździsz od tygodnia to takowa usterkę powinien już dawno zaobserwować...

Robtoy 

Wysłany: 2010-03-06, 19:09   

otuz to.mechanik mial wymienic rozrzad,olej,filtry,alternator,rozrusznik,tarcze,klocki,reszte plynow,pompe wody oczywiscie rowniez,i w ogole wszystko to co jego zdanie powinno zostac zmienione gdyz zalezalo mi natym zegy autko bylo w swietnym stanie bo chcialem nim posmigac z3 latka,bez robienia w nim czgokolwiek poza zmiana oleju i filtra raz na rok oczywiscie.z tego powodu ze kraj,w ktorym teraz mieszkam i pracuje zrobienie czegokolwiek w aucie jest niewiarygonie drogie wiec autko mialo zostac przygotowane dlamnie na1.000.000%A tu prosze wycieki,dziurawy miekki lacZnik od wydechu(prawa strona) niechlujnie podlaczone przewody spyskiwaczy lamp i w ogole niechlujnie zmontowany przod po zalozeniu rozrzadu.Normalnie wyc sie chce :-(

wlasnie niepotrafie tego pojac jak mechanik mogl tego niespostrzec skoro ma tyke lat doswiadzen a ja laik,lebioda,ciemny jak tabaka zobaczylem to wszystko w niespelna tydzien po otrzymaniu autka

SANT0 

Silnik: 4.2 350KM
Rok: 1999
Jeżdżę: No baaaaa
Miasto/Region: PIASECZNO/KONSTANCIN
Wysłany: 2010-03-06, 22:57   

Zobacz czy nie masz za dużo oleju na stanie w silniku.

Robtoy 

Wysłany: 2010-03-07, 16:56   

wlasnie nie mam za durzo poniewaz zanim kupilem to auto dowiadywalem sie wszystkiego co bylo dostepne o tym silniku na tym forum jeszcze jako,,gosc,,i z tad wiedzialem ze istotna sprawa jest wlasnie zeby nie przelewac oleju i ze powinno byc nalane do miejsca po srodku skali na bagnecie cyli miedzy min.a max.gdyz z byt wiele oleju przedostaje sie do dolotu czy sos w tym sensie.

olej sprawdzam co dziennie z racji tych wyciekow i olej utrzymuje zawsze w odpowiedniej ilosci jak napisalem wyzej.

Zobaczylem wlasnie ze w zbiorniczku wspomagania kierownicy mam nalany czerwony plyn a z tego co wiem powinien byc zielony wiem ze tu nie ten dzial ale moze powiedzial by mi ktos z was jakie sa konsekwencje zalania syyntetyka zamiast mineralnego przy okazji??bo na forum nieznalazlem.

Bartek19mm 

Model: S6 C5
Silnik: 4.2 340KM
Rok: 2001
Jeżdżę: A6
Miasto/Region: Małopolska
Wysłany: 2010-03-08, 07:35   

Robtoy, popraw profil, S6 wychodziło w tym modelu tylko z silnikiem 4.2, twój model to A6.

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko i nic nie działa
Praktyka
jest wtedy kiedy wszystko działa i nikt nie wie dlaczego
Na tym FORUM łączymy Teorię z Praktyką czyli wszystko działa i wiemy dlaczego:)

Robtoy 

Wysłany: 2010-03-08, 19:05   

okej zrobie to odrazu potym gdy wytlumaczysz mi jak szescio letniemu dziecku dlaczego wobec powyzszego na klapie od bagaznika mam emblemat fabryczny S6 i tak samo w dowodzie???I prosba czy jestes w stanie cos mi podpowiedziec odnisnie mojego problemu,ktory opisalem powyzej?bylbym wdzieczny.pozdrawiam

p.s jestem tu nowy pozatym komputer to jeszcze czrna magia jak dlamnie ale szybko sie ucze ;-)wiec postaram sie wkleic foty mojej gabloty zeby niebylo ze jestem golo slowny ok

[ Dodano: 2010-03-08, 19:21 ]

[ Dodano: 2010-03-08, 19:40 ]

[ Dodano: 2010-03-08, 19:42 ]

Raf4rb 

Napęd: FWD
Miasto/Region: Hrubieszów
Wysłany: 2010-03-08, 20:06   

Wycieki to niekoniecznie turbiny, pierwsze to odma do sprawdzenia, jak zapchana to zamarza (zbiera się woda w takim zbiorniczku) olej będzie waliło litrami zanim się nie zagrzeje i nie pusci, następnie trzeba sprawdźić czy nie wali olejem z pod pokryw głowicy, z pod uszczelek napinaczy łańcucha, zimmeringów wałków rozrządu, bo lubi w tych silnikach, jak przód był zdejmowany to trzeba też dokładnie obejrzeć chłodnicę oleju bo tam też może kapać, a jak wali z turbin (tylko wtedy olej idzie w wydech/dolot a nie na ziemię) to regeneracja to koszt rzędu 1800-2000zł za obie, plus ich wyjęcie, co nie jest łatwe.

S6 w C5 to silnik 4.2, a dlaczego masz embemat na klapie, nie wiem, może tył przyspawali z S6 :-D , oczywiście żart, ja mam znaczek quattro na klapie a odpycham się na dwie łapki, ktoś sobie przykleił i tak jest.

Robtoy 

Wysłany: 2010-03-08, 20:59   

hymmm...Raf4rb....dzieki za info.wlasnie byl zmieniany rozrzad,pompa wody,wszystkie uszczelki,alternator,rozrusznik,swiece,klocki,tarcze i jeszcze wiele innych tematow.
Ale moglbys mi objasnic nieco glebiej o jaki napinacz lancucha chodzi?i podac mniej wiecej ceny naprawy lub wymiany np:
odma?
uszczekla pokryw glowic?
uszczelki napinaczy lancucha?
zimeringow walkow rozrzadu??(choc te rzekomo mam wymienione)
chlodnica oleju?

bo z tego co sie zaczynam orientowac to w moim przypadku nawet wymiana turbin na nowe moze nic nie zmienic tym bardziej ze turbo pracuje lekko,cicho i bez zarzutow

wiec jesli moge prosic Ciebie o podanie chociaz w przyblizeniu cen za te czesci plus robocizne to bede wdzieczny a jesli nieznasz dokladnych cen to napisz zawyzajac sumy ok z gory serdecznie dziekuje za inicjatywe rowniez te juz wykazana :-D

p.s taki sam emblemat mam na kierownicy i na progach bodajze jak rowniez w dowodzie.Moze fakt ze auto robione bylo na Wlochy cos wyjasni w tym jak widze dosc dziwnym przypadku?

p.s zawsze wydawalo mi sie ze C5 4.2 to juz RS6 ale nigdy tez niezglebilem tego tematy by muc z cala stanowczoscia upierac sie przy moim zdaniu

rubio 

Silnik: 3.0 220KM
Rok: 2002
Miasto/Region: Kraków
Wysłany: 2010-03-08, 21:09   

Zgadza się 4.2 to RS6 ale z dwoma turbinami a S6 to 4.2 bez turbo a u Ciebie ktoś podokładał emblematy i tyle :-P 2.7T było S ale w A4 :mrgreen:
Mój delfin: http://www.a6klub.pl/a6-c...0427.htm#107304

Robtoy 

Wysłany: 2010-03-08, 21:27   

ale te auto tak wyjechalo z fabryki i w zwiazku z tym wlasnie doznalem jakgdyby olsnienia poniewaz jest ona nizej zawieszona od A6 i porownywalem ja z kolegi aute a on ma wlasnie A6 2,7t i umnie jest fabrycny wydech tak jek i u niego a mimo to moja jakos tak warczy inaczej cos jakby wrrryyy,wrrryyyy kiedy dodamy gazu jego furki nieslychac tak jak mojej,wiec moze jest to poprostu jakis pakiet S6 lub cos w tym stylu.A czy jest mozliwe zeby gosc,ktory ja kupywal tak ja sobie skonfigurowal na zamowienie u audi bo wiem z kadinad ze kupil ja pewien dosc szacowny pan z rozleglymi koneksjami?

p.s dodam ze to autko zostalo kupione we Wloszech w prowinci Werona
Ostatnio zmieniony przez Robtoy 2010-03-08, 21:34, w całości zmieniany 1 raz  

Raf4rb 

Napęd: FWD
Miasto/Region: Hrubieszów
Wysłany: 2010-03-08, 21:27   

Nie znam cen, wejdź sobie na sklep np. intercars i popatrz po cenach części, będziesz mniej więcej wiedział, ile za robociznę mechanik weźmnie, też nie mam pojęcia, bo auto w miarę możliwości serwisuję sobie sam. Podjedź do mechanika i niech sprawdzi drożność odmy, jak mi zamarzała to gubiłem olej litrami zanim się rozgrzał i puściła, uszczelki tak nie będą puszczać. Podaj też kod silnika, zobaczę jak ta odma u Ciebie wygląda bo wiem, że w automatach jest trochę inaczej (ezektor) niż przy skrzyniach manualnych.

rubio 

Wysłany: 2010-03-08, 21:40   

Żeby Cię przekonać że nie masz S6 dodam jeszcze że eska jest szersza (ma inne błotniki i zderzaki) :-P w środku ma podsufitkę z alcantry oraz fotele recaro

Robtoy 

Wysłany: 2010-03-08, 21:41   

silnil to (AJK) Z tym mechanikiem tu gdzie mieszkam i pracuje jest rtoche ciezko pozatym tu za cokolwiek placi sie ogromne pieniadze dla porownania np zwykly chleb kosztuje tu 15pln ale jak tylko zrobi sie nieco cieplej to odrazu wrzuce autko na warsztat i powiem zeby sprawdzil wszystkie te zeczy,o ktorych mi napisales i zrobil z tym wkoncu porzadek

[ Dodano: 2010-03-08, 22:03 ]
kurcze to mie zaczynacie dolowac chlopaki bo ja wlasnie chcialem kupic S6 a nie A6 i co ja mam reraz zrobic niedosc ze wyszedlem przed wami na ciemnego jak tabaka delikatnie powiedziawszy to okazuje sie ze kupilem nie to co chcialem :evil:No,no i teraz musze ta sprzedac i szukac sobie dalej S6 na to wychodzi

kurcze a myslalem ze sobie pozgrywam extra kolesia hehe :-P a tu zgrywam gupa (taki zarcik z rozpaczy)

koledzy no ale wezcie miejcie kurcze odrobine liosci dla wkoncu ziomka nie,,no,,i powiedzcie ze to jesli to nie S6 to chociaz jakis pakiet s6 bo przeciez ona juz na pierwszy zut oka rozni sie od A6

rubio 

Wysłany: 2010-03-08, 23:44   

Robtoy napisał/a:
kurcze to mie zaczynacie dolowac chlopaki bo ja wlasnie chcialem kupic S6 a nie A6 i co ja mam reraz zrobic
no widzisz, mogłeś przed zakupem zaglądnąć na forum wtedy wszystko byś wiedział :mrgreen:
Nie chce Cię jeszcze dołować, ale wszystko wygląda na to, że ktoś Ci straszną lipę sprzedał...
Dla przykładu tu masz S6: http://moto.allegro.pl/it...prywatnych.html
Zobacz czym się różni od Twojej...

Wyœwietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu